Chatzivariti

Het begon allemaal met liefde ... toen Vagelis Chatzivaritis in 1981 zijn latere vrouw Olga Lakovidou ontmoette. Zij was van Goumenissa, een plaats met een lange traditie in de wijnbouw. Hij wist toen nog niet dat dit de plek was waar hij later in het leven zich zou inzetten voor de creatie van een zeer unieke en zeer gewaardeerde Griekse wijn.

Zelf een wijnliefhebber en een man die houdt van goed eten, begon hij zijn eigen wijn te maken in gezelschap van goede vrienden en nauwe familieleden. Voor Vagelis was wijnmaken een hobby en een time-out van zijn veeleisende carrière als mechanisch ingenieur.

In 1994 plantte hij de eerste wijngaard van 20 hectare in het gebied Bindabla (licht gestructureerde zandgrond). Uitbreiding van de wijngaard was onvermijdelijk en het werd geleidelijk uitgevoerd in het gebied Filyria (middellandse zanderige kleigrond). Vandaag bestaat de wijngaard Domaine Chatzivariti uit 48 hectare. De kwaliteit van de druiven, bodemvruchtbaarheid en milieubescherming zijn belangrijke kernwaarden.

Chatzivaristis richt zich op de Griekse druifrassen: Xinomavro, Negoska, Roditis en Assyrtico. In sommige wijnen worden kleine hoeveelheden internationale rassen: Sauvignon Blanc, Merlot, Chardonnay en Cabernet Sauvignon toegevoegd.

In 2007 is een prachtige "boutique" wijnmakerij gebouwd in de wijngaard van Filyria.

Geruchten gaan dat de inheemse Griekse variëteiten, Xinomavro en de Negroska waaruit de rode P.D.O. Goumenissa is gemaakt, de favoriete wijn combinatie was van Philip, de koning van Macedonië en vader van Alexander de Grote. Daarnaast werden grote hoeveelheden wijn uit deze regio tijdens de eerste wereldoorlog naar Frankrijk verscheept, vanwege hun bijzondere karakter.

 

Het verhaal van Chatzivariti is veel minder spannend. Het is een verhaal van hard werken, lange zomerse mediterraan-familiebijeenkomsten, eindeloze late-night discussies over de wijnen en de beste bereiding, maar vooral de voortdurende passie voor het beste voortbrengen dat de wijngaard je biedt.

Goumenissa 2014
Article code G01E006
€19,95
medium bodied, dry
Chatzivariti
Goumenissa 2014
medium bodied, dry
€19,95
Assyrtiko 2016
Article code G01B003
€19,95
Dry
Chatzivariti
Assyrtiko 2016
Dry
€19,95
Vaggeli! Are you listening to me? 2016
Article code G01B002
€17,95
Dry