Delen
Deel dit product
Uw review toevoegen
Beoordeel Beaujolais is not dead 2018

Beaujolais is not dead 2018

€16,95
Het doel was om een wijn te maken die op Domaine Chasselay lijkt: eenvoudig maar heerlijk. Een lichtend voorbeeld van de stijl van het huis, dat waanzinnig extravert fruit is. Ongelooflijk boeiende wijn, dit is een 'natuurlijke wijn' die goed in elkaar zi
Bosman Wijnkopers Den Haag .
  • Winkel
    kopen per fles mogelijk
  • Bestellingen voor 12:00
    NL binnen 48 uur, BE & DE 2/3 dagen, UK 4 dagen
  • Hulp Nodig?
    070 - 358 4336
  • Betalen?
    Veilig met Ideal
Beschrijving
Het doel was om een wijn te maken die op Domaine Chasselay lijkt: eenvoudig maar heerlijk. Een lichtend voorbeeld van de stijl van het huis, dat waanzinnig extravert fruit is. Ongelooflijk boeiende wijn, dit is een 'natuurlijke wijn' die goed in elkaar zit met een pure expressiviteit. Deze fruitige wijn heeft een lichte zuurgraad en zachte tannines. Hij vertoont veel smaak van kersen en rode pruimen, naast een mooie concentratie van oude wijnstokken. Het is een verteerbare cuvée die het moeilijk maakt om je glas neer te zetten. Beaujolais Is Not Dead staat ook voor de afkeer van boze tongen die zich de oude Beaujolais-wijnboeren voorstelden..
 
Claire Chasselay drijft samen met haar broer Fabien het kleine familiedomein gelegen in de Appellation Conrôlée Côte de Brouilly, een van de beroemde Crus du Beaujolais. Centraal staat hier een uitgedoofde vulkaan. De hitte van de magma onder de grond was zo intens dat bovengelegen grondlagen als het ware 'indikten' tot diep blauw-grijze blokken steen met een ongekend gewicht. De familie Chasselay bezit wijngaarden in het noorden van de appellation en in het uiterste zuiden bij l'Heronde. De regio ligt ingeklemd tussen het centraal massief aan de westzijde en de Alpen aan de oostzijde. Het Beaujolaisgebied kent ook meerdere typen ondergrond die ieder een eigen rijpheid en stijl meegeven aan de druiven. De gamaykloon die Claire gebruikt heeft kleine bessen met een dikke schil. Claire laat weten dat je, voor het maken van goede wijn, 100% het karakter van de betrokken wijngaard moet kennen, zien en snappen.
 
Op zijn Cruijff's "Je begrijpt het pas als je het snapt".
 
 
De Grote Hamersma - 9-
Geproefd op 11 maart 2020
Nog maar net aan tien jaar geleden dat vele boeren in de Beaujolais meenden dat ze hun beaujolaisje wel hadden geleerd: niemand leek nog geïnteresseerd in het rood van de gamay. Langzaam begint de regio onder de Bourgogne zich aan het verdomhoekje te ontworstelen. Jarenlang gebivakkeerd in de hoek waar de klappen vielen. Een combinatie van gutsende stortregens en een opdrogende vraag. Aan hun lot overgelaten wijngaarden. Miljoenen onverkochte liters. En dan heb ik het niet louter over die vermaledijde Beaujolais Primeur.

Door de vaak - overigens terechte - negatieve bejegening raakte ook het ‘echte rood’ besmet. Zelfs als deze afkomstig was uit de hogere kwaliteitsregio’s van de streek. Ooit goed in het gehoor liggende namen als Fleurie, St. Amour, Brouilly en Juliénas klonken plots als vloeken in de kerk. Argwaan gevoed door inferieure primeur. Zuinige mondjes door snibbige zuren. Het geloof dat de gamaydruif kwaliteitswijn kon voortbrengen was weg. Maar het kentert. Onze hang naar koel rood zorgt voor weer wat kleur op de wangen van de bojo’s.

Zo ook de belangstelling voor het biologisch-dynamische. En de financiële en professionele impulsen van grote en veelbelovende namen uit Bourgogne die in hun zuiderbuur een kansrijke ‘overnamekandidaat’ zien. Gevestigde namen als Jadot, Louis Boillot, Lafarge en Thibault Ligier-Belair hebben er wijngaarden gekocht. En als tegenwicht zijn er ook nieuwe, ambitieuze producenten opgestaan. Balagny, Sunnier en Rottiers meldden zich er voor actieve dienst.

Onlangs deed ik weer een mooie vondst van een domein dat ik nog niet kende: Domaine Chasselay. Daar spreken ze ook Engels zo te zien. En de taal van de liefhebber bovendien. Wild, bossige, druistige, onstuimige, levendige, ongedurige bojo. Heeft alles in zich om een publiekstrekker te worden in al die wijnbars die als paddenstoelen uit de grond schieten en het natuurwoord uitdragen. 

Land Frankrijk
Productiemethode Biodynamisch
Alcoholpercentage 13 %
Herkomstbenaming A.O.C. Beaujolais
Regio Beaujolais, Bourgogne
Lekker bij Als aperitief of met chacuterie, harde en zachte kazen, gebakken witvis met jus de veau, gebraden kip en varkensvlees.
Smaakprofiel Extravert fruit, eenvoudig maar heerlijk.
Druivenras Gamay
Jaargang 2018