Paradiso di Frassina

Ten noorden van het stadje Montalcino ligt het wijndomein Il Paradiso di Frassina van Carlo Cigonozi. In 1999 kocht hij een vervallen boerderij en 4,5 hectare wijngaarden met oude stokken. Daarvan ligt 1 ha in de wijngaard 'Montosoli', een van de beste wijngaarden in het Brunello Montalcino gebied.
 
Er was twee jaar voor nodig om de wijngaarden en gebouwen te herstellen, voordat er wijn gemaakt kon worden. Inmiddels worden de wijngaarden op basis van biologische principes bewerkt, wat betekent dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Sinds 2008 is het domein officieel 'biologisch gecertificeerd'. 
 
Carlo gelooft dat muziek de wijnstokken en de wijngaarden gezond houdt en uiteindelijk een betere wijn oplevert. In zijn wijngaarden staan door Bose gesponsorde boxen opgesteld, die sinds 2008 24 uur per dag 365 dagen per jaar de wijngaarden vullen met klassieke muziek. In samenwerking met verschillende Italiaanse universiteiten vindt er sinds een aantal jaren onderzoek plaats naar het effect van muziek op de wijngaarden. Een van de eerste adviezen was om muziek van Mozart in de wijngaard te spelen, omdat deze muziek het meest positieve effect op de wijnstokken en druiven heeft. Nu, na bijna tien jaar onderzoek, zijn de eerste voorzichtige conclusies getrokken over het effect van muziek op de druiven: de wijnstokken zijn gezonder, groeien beter en de druiven zijn van een uitzonderlijk hoge kwaliteit.

 

 
Geen producten gevonden...