Delen
Deel dit product
Je beoordeling toevoegen
Beoordeel Lugana 'TreCampane' BIO 2023

Lugana 'TreCampane' BIO 2023

€22,95
op voorraad
Bosman Wijnkopers Den Haag .
 • Winkel
  kopen per fles mogelijk
 • Bestellingen voor 12:00
  NL binnen 48 uur, BE & DE 2/3 dagen, UK 4 dagen
 • Hulp Nodig?
  070 - 358 4336
 • Betalen?
  Veilig met Ideal
Beschrijving

Over Marangona

Rijdend op de snelweg Venetië-Milaan ten zuiden van het Gardameer kun je het bescheiden wijnbedrijf Marangona zien liggen, precies op de grens van Lombardije en Veneto. Vanaf de vlakke wijngaarden kijk je in de verte naar de heuvels waar de rest van de wijngaarden van Lugana liggen. Allessandro geeft meer om de gaarden met vlakke bodem, de klei/kalk grond bevat precies de stoffen die de witte druif nodig heeft om zich te ontwikkelen. Allessandro (46) drijft samen met zus Laura sinds 2007 het familie domein dat in de vijftiger jaren van de vorige eeuw werd opgericht. Tot 2007 ging een belangrijk deel van de productie naar de coöperaties of de bulkhandel, maar nu bottelt men alles zelf.   

In totaal telt Magangona  35 hectaren wijngaard, grotendeels ingeklemd tussen die van C’a dei Frati. Deze zijn beplant met 3000 wijnstokken per hectare, de nieuwere percelen tellen 4000 wijnstokken per hectare. 32 hectaren ervan zijn bestemd voor de productie van Lugana. Hij bezit ook een klein perceel met rode druiven (marzemino, gropello, sangiovese en barbera) deze verwerkt hij in zijn Chiaretto rosé. Ook is er één hectare in gebruik als experimentele wijngaard voor de  productie van PIWI druiven. “eerst maar eens kijken hoe die zich ontwikkelen, pas dan beslis ik of ik er iets mee ga doen”, aldus Allessandro. Overigens staat de wijnwetgever het niet toe om met dit, van nature resistente ras, wijn te maken en het Lugana te noemen. Hier draait het dus allemaal om de witte Turbiana druif, of te wel de Trebbiano di Lugana, want Lugana is volgens Allessandro écht “white wine country” . Bij Marangona is 2/3e  van de wijnstokken 30 jaar oud, de rest jonger bestaat uit jongere aanplant.  

In de wijngaarden groeit er van alles weelderig tussen de rijen met wijnstokken. De vette, water vasthoudende bovenlaag is ideaal om planten en kruiden te laten groeien. Dit versterkt later ook de  kwaliteit van de grond als het wordt ondergeploegd, tegenwoordig zie je ook vaak dat het vlak boven de grond wordt afgesneden, en men laat het in de wijngaard liggen als natuurlijke voeding voor de grond. Allessandro ging naar de wijnbouw faculteit  van Verona en werkte na die opleiding in Argentinië en Moldavië om praktijk ervaring op te doen. “I am a technical producer’ laat hij weten. In 2015 werd Marangona in zijn geheel biologisch gecertificeerd. Ervoor was de certificering  LEI (‘Low Environmental Impact) al aan Marangona vergeven. Er zijn in Lugana overigens slechts een handjevol wijnbedrijven die biologisch zijn gecertificeerd. Hun wijnen vinden hun weg in Italië naar de betere restaurants, zelfs het iconische ‘Bottega del Vini’ in Verona voert de wijnen van Marangona. De witte wijnen zijn prachtig en stijlvol. Droog, fris met een aangename ‘mineraliteit’ en finesse. Nergens komt er houtrijping aan te pas. Tot slot, Marangona is de bel die klinkt als het werk begint en als het werk stopt. Daarom staat er een klok op de capsule van hun flessen.

 

Land Italië
Productiemethode Biologisch
Herkomstbenaming Lombardije
Lekker bij
Smaakprofiel
Druivenras Turbiana
Jaargang 2023
Inhoud 0,75 L - 13%