Delen
Deel dit product
Je beoordeling toevoegen
Beoordeel Atlantique Blanc BIO

Atlantique Blanc BIO

€11,95 €9,95
op voorraad
Bosman Wijnkopers Den Haag .
 • Winkel
  kopen per fles mogelijk
 • Bestellingen voor 12:00
  NL binnen 48 uur, BE & DE 2/3 dagen, UK 4 dagen
 • Hulp Nodig?
  070 - 358 4336
 • Betalen?
  Veilig met Ideal
Beschrijving

I.G.P. Atlantique
Onder deze titel kunnen witte, rosé en rode wijnen worden geproduceerd. Alle wijngaarden liggen aan de westkust van Frankrijk met als ‘hoofdstad’ Bordeaux. De oogst blijft relatief beperkt want de productie van Bordeaux en ook dat van Cognac is vele malen groter. Wijngaarden gelegen in de departementen Charente, Charente-Maritime, Dordogne & Gironde, alsmede een flink stuk van Lot-et-Garonne kunnen allemaal fruit geven voor de I.G.P. Atlantique. Het gebied is aan de oostkant begrenst door de bergen van het Massif Central en aan het westen door de Atlantische Oceaan.

Zeeklimaat
Het klimaat is duidelijk een zeeklimaat met warme en zonrijke zomers, maar ook de verkoelende werking van de zee. Met name in het westen van de regio is de werking van de zee merkbaar, iets warmer in de winter en licht koeler in de zomer. De bijna altijd aanwezige wind brengt ventilatie mee voor de druiven.

Grond
De wijngaarden liggen vaak op de Alluviale terrassen van de vele rivieren in de regio met een verscheidenheid aan grond typen, sterk kiezelhoudend en ook zand/lössgronden. De natuurlijke afwatering is hier goed geregeld voor de druiven. De meeste wijngaarden van I.G.P. Atlantique liggen buiten de demarcatie grenzen van andere A.O.C.’s

Druiven
Wijnen van de I.G.P Atlantique worden veelal gemaakt uit rassen die voorkomen in Bordeaux maar zeker ook die van Cognac.Merlot, Cabernet Sauvignon, Semillon, Sauvignon Blanc uit Bordeaux, en Ugni Blanc uit de Charentes. Wat productie betreft is de opbrengst min of 25% wit, 25% rosé en 50% rood. De totale productie schommelt rond de 25.000 hectoliter (2.5 miljoen liter) per jaar.

Van Vin de Pays naar I.G.P
Atlantique werd vroeger uitgebracht onder de titel Vin de Pays Atlantique maar werd in 2009 door de Franse autoriteiten her benoemd in I.G.P. Atlantique, dat ook meer in lijn lag met Europese wetgeving.

Over Château Grand-Launay

Château Grand Launay, een familiebezit in Côtes de Bourg, en behoort sinds 1968 toe aan van oorsprong Belgische familie Cosyns. Het is Michel Cosyns, (oenoloog en opgeleid door Emile Peynaud in Bordeaux) die de wijngaard kocht en nu staat zijn zoon, Pierre-Henri Cosyns aan het roer.

Tegenwoordig is biodynamische wijngaard cultuur een logische voortzetting van het werk door zijn vader ingezet. Ze proberen altijd verder te gaan: wijnen zonder toegevoegd zwavel, natuurlijke gistsoorten, en werken zonder enige vorm van dierlijke toevoegingen aan de wijn. Alles is dan ook veganistisch. Het landgoed is sinds 2012 biologisch gecertificeerd en schakelde in 2018 over op biodynamische wijnbouw met Demeter certificering. Op de boerderij gebruikt Pierre Henri dus alleen bestrijdingsmiddelen van natuurlijke oorsprong.

De wijngaard profiteert van een beschermde ligging in het landschap met een ecosysteem rijk aan diversiteit, fauna en flora, bossen en een vijver.De wijngaard heeft 24 hectaren in Teuillac op een kleiachtige bodem en 6 hectaren in Lansac op een kleikalksteenbodem. De druivensoorten zijn 70% merlot, 20% malbec, 8% cabernet-franc en 2% cabernet-sauvignon. Ze verbouwen slechts 2 hectare aan sauvignon-gris voor Château Grand-Launay Blanc en 100% malbec voor de Château Grand Launay Malbec rouge. Ook is er reguliere Côtes de Bourg rood en een buitengewone ‘Vin Naturel’ zonder toegevoegd sulfiet, ‘Pour Amélie’ geheten.

Land Frankrijk
Productiemethode Biodynamisch
Herkomstbenaming Bordeaux - IGP Atlantique
Lekker bij
Smaakprofiel
Druivenras Sauvignon Gris
Jaargang 2023
Inhoud 13,5% - 0,75 L