Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
23 Mar 2020

Chablis, meer dan oesterwater

Chablis

De herkomstbenaming Chablis dateert uit 1938. De stijl van de wijn wordt bepaald door de ligging van de wijngaarden in Noord-Frankrijk en de ondergrond waarin de chardonnay-wijnstokken groeien (ter plaatse ‘Beaunois’ genoemd). Naast voornamelijk kalkhoudende klei, bevatten stukken grond ook meters dikke lagen fossiele kalkskeletten van prehistorische zeedieren. Waar nu wijnstokken groeien was vroeger de zeebodem.

De stad Chablis ligt ongeveer ter hoogte van de stad Auxerre, aan de oever van de rivier de Serein. Het zijn feitelijk twee heuvelrijen die van noord naar zuidoost lopen. De zeven topwijngaarden, alle met Grand Cru status, liggen op de noordelijke oever ten noordoostelijk van de stad. Circa 50 km² wijngaarden zijn in productie, waar de enig toegestane druif de chardonnay is. De wijn heeft vier herkomstbenamingen: Petit-Chablis, Chablis, Chablis 1er Cru en Chablis Grand Cru.

De unieke ligging

De ligging van Chablis – in Noord-Frankrijk – en de ondergrond waarin de wijnstokken groeien, bepalen de stijl van de wijn. De Premier Cru wijngaarden liggen op beide oevers en hebben inmiddels beroemde namen als Mont de Milieu, Vaillons, Fourchaume en Montée de Tonnerre. Ze liggen bijna allemaal dichtbij de rivier. Sommige wijngaarden liggen fraai bovenop de heuvel, waar de Grand Cru’s liggen. De wijngaarden voor ‘gewone’ Chablis en Petit Chablis, liggen op grotere afstand van het water.

Meer dan ‘oesterwater’

Als er één Franse witte wijn wereldvermaardheid geniet, dan is het wel Chablis. Vroeger werd het denigrerend ‘oesterwater’ genoemd. Een titel die we gelukkig niet meer op wijnkaarten zien staan. En ook de in Amerika vaak ondrinkbare ‘Shahblie’ komt niet mee voor. De Fransen weten nu met succes de namen van hun producten vast te leggen en te beschermen. Vroeger wist slechts een handjevol wijnmakers een spraakmakende Chablis te maken, zoals Raveneau en Dauvissat. Maar Chablis heeft zich gestaag ontwikkeld. Wij bezochten het prijswinnende Domaine Jean Goulley.

Zuivere stijl

Domaine Jean Goulley ligt in het gehucht La Chapelle Vaupelteigne, op de westelijke oever van de Serein ten noordwesten van Chablis. Philippe Goulley bezit percelen Petit Chablis, Chablis en twee 1er Cru’s, Montmains en Fourchaume. Na gedegen ‘grondwerk’, waarbij wij de wijnen van tientallen domeinen kritisch met elkaar vergeleken, maakten wij kennis met Philippe. Wij waren direct onder de indruk van de zuivere stijl en de finesse van zijn wijnen. Het verwonderde ons dan ook niet dat hij pal daarop, tijdens Millésime Bio in Montpellier, naar huis ging met drie gouden plakken. Petit Chablis, Chablis en 1er Cru Fourchaume vielen in de prijzen. Verpletterende kwaliteit. De Chablis-wijnen van Philippe zijn slank van stijl, hebben een prachtige mineraliteit en staan als een huis. Werkelijk een genot om te drinken. Wij waren er als de kippen bij om deze geweldige wijnmaker aan ons programma toe te voegen.

Tijdens het bezoek aan zijn domein was zijn passie voor Chablis voelbaar. Hij gelooft in jonge frisse wijnen, waarin je het terroir van de omgeving terugvindt. Het meeste werk heeft hij aan het bijhouden van de wijnstokken. Moeiteloos werkt hij het hele jaar door in de wijngaarden. Zijn biologische aanpak vergt ongeveer twee keer zoveel werk als traditionele wijnbouw, maar staat borg voor een verpletterende kwaliteit druiven. Het leuke aan Philippe is dat hij, ondanks de jaarlijkse medaille regen, heel bescheiden is gebleven.

Benieuwd naar de Chablis wijnen van Philippe? Klik hier