Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
10 Sep 2020

Deze week op de proeftafel van de Grote Hamersma, Villa des Croix - Picpoul de Pinet 2019

Villa des Croix - Picpoul de Pinet | cijfer 9 | Bestel hem hier...

Ter geruststelling: er bestaan geen slechte picpouls. Of laat ik het anders zeggen: die ben ik nog niet tegen gekomen. Sterker nog, ook matige waren met een lantaarntje te zoeken. Voorts heb je goede (en die zijn soms gewoon in de supermarkt te koop). En soms zelfs heel goede (maar die staan daar nooit). Wel in de wijnspeciaalzaak. Zoals deze Villa. Beter gevuld door lagering sur lie. Mooie frisheid door zichzelf. Zachte bitters. Fijn blommig en kwiek sappend. Stak met kop en schouders uit boven veel soortgenoten tijdens een De Grote Picpoul Tasting van Decanter

Het AOC Picpoul de Pinet terroir verspreidt zich rond het Bassin de Thau. De wortels van de wijnstokken staan hier bijna echt in de Middelandse Zee wat je zeker ook terug proeft in de wijn. Doordat de wijngaarden dicht bij de kust liggen, bestaat het terroir hier voornamelijk uit kalk afkomstig van van de fossielen van schaal- en schelpdieren. Dit in combinatie met de uitbundige zonneschijn geeft mooi rijp fruit met fijne zuren en een lichte ziltigheid. Deze wijn heeft aroma's van citrus gecombineerd met bloemige tonen in de neus. Hij is fris, levendig en dorstlessend in de mond. De Bassin Thau is een kweekvijver voor heerlijke oesters waarmee gelijk een goede vriend is gevonden in de Picpoul de Pinet. Ook zal hij bij fruits de mer of een pannetje mosselen zalig smaken. Het is een echte doordrinker die niet snel zal gaan vervelen! 

De druiven werden 's nachts geoogst om ervoor te zorgen dat de druiven koel waren wanneer ze bij het wijnhuis arriveerden om ervoor te zorgen dat het delicate fruitkarakter behouden bleef vóór het persen en dat de aromatische stijl van de wijn gegarandeerd was. De wijn wordt gefermenteerd en opgeslagen in roestvrij staal tegen oxidatie van het citrusfruit karakter. Een koele gisting (rond de 15 ° C) helpt ook de fruitzuiverheid te behouden.

Het is echter op dit punt dat de Villa des Croix verschilt van de meeste Picpouls de Pinet. De meeste worden gebotteld in december / januari, na gisting en bezinking alleen. De Villa des Croix wordt echter ook op zijn droesem gerijpt voor een minimum van 4 maanden om structuur, gewicht, body en complexiteit toe te voegen, zonder afbreuk te doen aan het verwachte fruitige en overheerlijke karakter van een Picpoul de Pinet.

Een van de oudste Languedoc-druiven, de Piquepoul groeit al eeuwen in de buurt van de lagune van Thau. Wit is de meest voorkomende druif. Al in 1618 noemde de botanicus J.B. Maniol Piquepoul als een van de bekendste druiven uit de Languedoc in zijn werk "Sylve plantarium". Het groeit in een droog klimaat, dus de vochtigheid aan het einde van het seizoen helpt de druiven op te vullen en te rijpen. De druiven groeien in losse trossen, zijn ovaalvormig en komen gemakkelijk los. Dat is de reden waarom in de oude dagen, trays vaak onder de wijnstokken werden geplaatst om vallende druiven te vangen!

Bekroond met 95 punten door Decanter tijdens de panelproeverij in april 2019 op de Picpoul de Pinet tasting.

Bestel hem hier...