Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
06 Sep 2021

Lichte troebeling in de Chianti Casanuova di Nittardi

Het vooraanstaande Chiantihuis Nittardi werkt al jaren biologisch en nu zijn ook alle certificeringen aangevraagd.

Domein eigenaar en kunstkenner Peter Femfert selecteert jaarlijks een kunstenaar uit om het etiket te ontwerpen, maar ook de mooie fleswikkel. In 2017 viel die eer te beurt aan Mikis Theodorakis. Sommige klanten vroegen naar de lichte troebeling in de wijn. Het blijkt quercetine te zijn.

Een bioflavonoïde en polyfenol

Dit is een organische stof die soms voorkomt in de beste kwaliteit sangiovese-druiven, als ze biologisch wordt gelaten en niet gefilterd. Het is meestal een natuurlijke verbinding die op de bodem van de fles kan worden aangetroffen.

Verschillende factoren (waaronder sterke temperatuurschommelingen in de wijn in de fles) kunnen ervoor zorgen dat quercetine verschijnt. Als de wijn wordt behandeld met PVPP, een chemisch molecuul op basis van Plastic, dat niet is toegestaan ​​in de biologische wijnbouw, wordt quercetine geëlimineerd. Uiteraard wordt deze praktijk niet gebruikt bij Nittardi.

Quercetine is een gezondheidsbevorderend molecuul (een antioxidant, antihypertensivum en zelfs in de kankerbestrijding, verkrijgbaar als tabletten in de apotheek), quercetine heeft op geen enkele manier invloed op de smaak en kwaliteit van de wijn, maar wel op het uiterlijk.

Helaas lijkt het erop dat we voor het eerst bij Nittardi wat ‘problemen’ hebben met Quercetine van de (extreem hete) oogst 2017. Het kan zijn dat sterk zonlicht tijdens de groeiperiode een van de redenen kan zijn voor Quercetine, maar aangezien dit een nieuwe fenomenen in de wijnwereld weten we tot op de dag van vandaag niet 100% waarom quercetine verschijnt.

De eminente Chianti Classico 2017 ‘Vigna Doghessa’ met het fraaie etiket en fleswikkel dat door Mikis Theodorakis werd ontworpen. Theodorakis overleed op 2 september j.l.

De wijn is prachtig en het enige wat men zou kunnen ontdekken van de vlokjes quercetine is een lichte troebeling in de wijn. Schadelijk is het uiteraard niet, immers mensen slikken het juist omwille van de gezondheids voordelen ervan.

Chianti Classico Casanuova de Nittardi ‘Vigna Doshessa’ 2017 € 29,95  (zeer beperkt leverbaar)