Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
04 Mar 2021

Boutique Chianti van Nittardi

In de iris van het Chianti Classicogebied, het dorpje Castellina in Chianti ligt het wijnbedrijf van de familie Femfert, Nittardi is de naam. In het verre verleden, de 12e eeuw was het landgoed het meest bekend om de verdedigingstoren ‘Nectar Dei’ (nectar van de goden) In de 16e eeuw behoorde Nittardi toe aan de kunstenaar Michelangelo Buonarroti en stuurde hij zijn wijn al naar de paus in Rome.

Peter Femfert, uitgever en galleriehouder uit Frankfurt koopt het domein in 1981. Samen met echtgenote en geschiedkundige Stefania Canali begint hij met de wederopbouw van het domein. In 1992 wordt een begin gemaakt met de volledige herplanting van de wijngaarden en komt er een eigentijdse wijnkelder. Onder leiding van Carlo Ferrini (oenoloog), Antonio Spurio (agronomist) en Giorgio Conte (algemeen directeur) wordt Nittardi een van de juweeltjes van het wijngebied.

Het bedrijf wordt in 1999 uitgebreid met de aankoop van een domein in Maremma, aan de Toscaanse kust. Hier produceert men spraakmakende rode wijnen waarvan de Nectar Dei goed is voor zeer hoge internationale onderscheidingen.

Peter Femfert is behalve een groot wijnman ook een internationaal gerespecteerde kunstkenner, persoonlijk bevriend geweest met Karel Appel en nog steeds met Pierre Alechinsky. In 1981 begint hij met het uitnodigen van hedendaagse kunstenaars om een etiket te ontwerpen, grote namen verlenen medewerking, Corneille, Dario Fo, Günther Grass, Karl Otto Götz, Hundertwasser, Yoko Ono om er wat te noemen. De wijnen van Nittardi worden door wijncriticus Harold Hamersma gerekend tot de allerbeste wijnen uit dit gebied en zij krijgen dan ook fraaie scores.

De Wijnen

Chianti Classico ‘Belcanto’

Kersenrood van kleur met een elegant, niet te geconcentreerd aroma waarin florale tonen en rijp rood fruit zijn te ontdekken. Het is eerder een ‘vrouwelijke’, verfijnde wijn dan een stoere reus. Toch bezit deze Chianti Classico een ferme structuur met goed in de wijn opgenomen tannines. De gebruikte druivensoorten zijn : sangiovese (90%) aangevuld met kleine hoeveelheden canaiolo, malvasia nera, colorino, mammolo, cillegiolo, foglia tonda en pugnitello. De jonge wijn rijpt gedurende 12 maanden in grote vaten van Frans eikenhout.

Chianti Classico Riserva Selezionata

Voorbehouden aan grote jaren is deze geconcentreerde schoonheid. De wijn bestaat uit 95% sangiovese en 5% merlot druiven, beiden afkomstig van de zuidelijke hellingen van de Vigna Alta wijngaard. Dit perceel ligt hoog in de heuvels op 500 meter boven de zeespiegel. Gedurende 24 maanden rijpt de wijn in grote eiken vaten en kleine 225 liter barriques van Frans eikenhout. Het is een diep donkere wijn met een intens en geconcentreerd aroma van rijp rood fruit, maar ook tonen van vanille en chocolade. In de mond is dit een grootse Chianti die het wegleggen meer dan waard is.

Casanuova di Nittardi Chianti Classico

In 2016 werd het etiket en de fraaie fles wikkel ontworpen door Britse (London) kunstenaar Alan Jones. Hij werd in 1937 in Southhampton geboren en wordt gerekend tot de 1e generatie Britse pop-up schilders/beeldhouwers”.

Deze doortimmerde rode wijn wordt uit 100% sangiovese druiven gemaakt, afkomstig van het wijngaardje ‘Vigna Doghessa’. Sinds 1981 wordt het etiket en de unieke papieren wikkel om de fles, ontworpen door een groot kunstenaar. De wijn rijpt gedurende 14 maanden in grote vaten van Frans Eikenhout. Het is een donkere diep rode wijn met een intenst en geschakeerd aroma waarin tonen zijn te ontdekken van rijp rood fruit en bessen. Maar ook laurier en gedroogde specerijen. Vol en overtuigend in de mond met een lang na talmende afdronk. Zeer goed bewaarpotentieel tot wel 10 jaar na de oogst, afhankelijk  van het jaar.

Maremma ‘Ad Astra’

Van de relatief jonge wijnstokken maakt men deze intense en elegant fruitige rode wijn. De wijn dankt haar naam aan de Latijnse uitdrukking “Per Aspera Ad Astra” (een onbegaanbare weg leidt je naar de sterren) Deze wijn ontleent zijn complexiteit aan de gebruikte druivenrassen, sangiovese 40%, cabernet-sauvignon 25%, merlot 15%, syrah 15% en een portie van 5% ‘geheime druiven’.
Na de gisting in roestvrijstalen kuipen rijpt deze kostelijke wijn gedurende negen maanden in grote eiken vaten en 225 liter Franse barriques.
Diep, robijnrood van kleur met een rijp en complex aroma waarin tonen van gedroogde pruimen en rijpe bessen. In de mond is Ad Astra vol en haast ‘zwoel’ te noemen met duidelijke en ferme tannines die prachtig in de wijn zijn geïntegreerd.

Maremma ‘Nectar Deï’

Dit is de grootste en meest geconcentreerde wijn van Nittardi en genoemd naar de oorspronkelijke naam van het domein zoals teruggevonden op een document uit 1183.
Geheel in lijn met wat Michelangelo Buonarroti deed werden de eerste flessen van deze reusachtige wijn aangeboden aan paus Benedictus de XVI.
De druiven samenstelling is cabernet-sauvignon 40%, merlot 20%, syrah 20%, petit-verdot 15% en weer de 5% geheime druiven. Volgend op de gisting in roestvrijstaal rijpt de wijn gedurende 18 maanden in Franse barriques van 225 liter. Het resultaat is een zeer donkere rode wijn met een complex en diep aroma gedragen door rijpe fruit tonen, vanille, tabak en specerijen als roze pepertjes. In de mond groot en complex, mondvullend en overtuigend. Een enorme wijn met groot bewaarpotentieel.