Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
04 Feb 2021

Hyper Sancerre

Er was eens……

Een wijnland, continent eigenlijk dat vol stond met prachtige wijnstokken, bloeiend en gezond. Toen kwam er een luis langs, de druifluis of te wel de Phylloxera Vastarix. Even snel en onstuitbaar als de Corona van nu verspreidde deze luis zich over geheel Europa. De wortels van de wijnstokken legden het loodje en daarmee was het lot van de wijngaard bezegeld.

Stukje bij beetje werden de Europese wijngaarden gesloopt tot er iemand achter kwam dat bepaalde planten resistent bleken, de wijnstokken met een Amerikaanse achtergrond. Al snel begon men op grote schaal jonge Europese wijnstokken te enten op de resistente Amerikaanse onder stam en kon de wijnbouw in Europa weer ademhalen. Het was niet overal nodig want in wijngaarden met veel zand in de bodem voelde de Phylloxera zich niet thuis. Dit is het behoud geweest van percelen met oude druivenstokken in zuid Portugal bijvoorbeeld.

In de hedendaagse wijnbouw zijn wijngaarden met de oorspronkelijke, niet geënte onder stokken natuurlijk uiterst zeldzaam. In sommige delen van de wereld zelfs verboden omdat men geen risico wil lopen dat belendende percelen tóch worden aangestoken. Het lijkt ook hierin op een akelig virus dat muteert.

In Sancerre, hartje Loire liggen de wijngaarden van het familiebedrijf Vacheron. Volgens velen (waaronder ook wij zelf) in Vacheron de referentie in Sancerre. Hun ‘Cuvée Domaine’ versie is al adembenemend, maar de ‘single Vineyard’ wijnen zijn nóg indrukwekkender. Vacheron echter heeft nog een troefkaart achter de hand. Een stokoude wijngaard ‘l’Enclos des Remparts’ in Sancerre met ‘Franc de Pied’ wijnstokken die nooit werden geënt op Amerikaanse onder stokken. Super zeldzaam, uniek en buitengewoon van stijl.

De collectie van Domaine Vacheron

Wit

Rood