Château Jean Faux

Pascal Collotte, medeoprichter van het vermaarde wijnvaten bedrijf Saury, met een jaarproductie van 40.000 eiken fusten, kocht in 2002 een verlopen domein in de omgeving van St. Emilion, in het gehucht Sainte Radegonde om precies te zijn. Hij ging voortvarend te werk en bracht, vanaf de eerste dag biologisch werkend wijngaard en kelder weer geheel op orde.
 
In 2010 nam hij afscheid van zijn vatenbedrijf om zich geheel toe te leggen op de productie van wijn. Het domein telt 12 hectare wijngaard waarvan er 6 op een plateau zijn gelegen, de rest op de prachtige glooiende hellingen. Ongeveer 11 hectare is beplant met rode druivensoorten: merlot (80%) en cabernet- franc (20%). De resterende 1 1⁄2 hectare is beplant met witte druiven waarvan: 80% sauvignon-blanc en 20% sémillon.
 
Bij het proeven van de wijnen van Château Jean Faux valt de grote (smaak)concentratie op. Dit wordt bereikt tijdens en na de gisting, door het druivensap onder uit de gistingskuip of tank over de bovendrijvende druivenmassa heen te pompen. Deze ‘rémontage’ wordt tot driemaal daags uitgevoerd. In sommige jaren worden de drijvende druivenschillen handmatig omlaaggedrukt in het sap, ‘pigéage’ heet deze techniek. Omdat dit nimmer automatisch gebeurt, maar uiterst zacht en handmatig, ontstaat een wijn met grote concentratie, maar ook met prachtig in de wijn opgenomen tannines. In beide rode wijnen is een duidelijke houttoon merkbaar, maar nimmer is het storend. Ieder jaar wordt 40 tot 50% van de vaten vernieuwd. Hij gebruikt vaten waarvan de houtdikte 22 mm is. De ‘toasting’ is medium tot medium plus. Vatrijping vindt plaats in de gekoelde vatenkelder waar het dag en nacht maximaal 16 graden Celsius is. Vaten worden in het begin wekelijks bijgevuld omdat een nieuw vat maar liefst 6 liter wijn opzuigt! Later neemt die dorst af en kan er tweewekelijks worden bijgetapt. Een tot de rand toe vol vat vraagt ook om minder (beschermende) SO2, en dat past geheel in de filosofie van deze vakman. Hoe minder zwavel hoe beter. Jean Faux is in vergelijking met veel andere Bordeaux Châteaux een ‘kleintje’ met een opbrengst van circa 60.000 flessen. Sinds 2015 wordt er biodynamisch gewerkt in wijngaard en kelder. Lid van BIODYVIN.
Geen producten gevonden...