Delen
Deel dit product
Je beoordeling toevoegen
Beoordeel 'Ultimus' Sancerre Blanc BIO 2021

'Ultimus' Sancerre Blanc BIO 2021

€39,95
op voorraad
De top cuvee van Thomas & Fils (zichtbaar aan de zwaardere statement fles) is een bijna weelderige uitdrukking van sauvignon blanc. Het bouwt voort op zijn textuur. Het heeft intens tropisch fruit van ananas, citrus en grapefruit.
1-2 dagen
Bosman Wijnkopers Den Haag .
 • Winkel
  kopen per fles mogelijk
 • Bestellingen voor 12:00
  NL binnen 48 uur, BE & DE 2/3 dagen, UK 4 dagen
 • Hulp Nodig?
  070 - 358 4336
 • Betalen?
  Veilig met Ideal
Beschrijving

De top cuvee van Thomas & Fils (zichtbaar aan de zwaardere statement fles) is een bijna weelderige uitdrukking van sauvignon blanc. Het bouwt voort op zijn textuur, gewonnen uit de kalkbodems van Sancerre. Het heeft intens tropisch fruit van ananas, citrus en grapefruit. De wijn is gestructureerd, compact en indrukwekkend.

De sauvignon druiven groeien laag bij de grond op een kalkrijke bodem. De druiven worden met de hand geplukt. Er vindt een natuurlijke fermentatie plaats door middel van de natuurlijk aanwezige gisten op de schil. De rijping van de wijn vindt plaats op zijn fijne droesem gedurende 12 maanden, met zo min mogelijk sulfiet. De klaring van de wijn is gemaakt op basis van klei. De wijn wordt vlak voor het bottelen licht gefilterd.

Over Thomas Et Fils, superster uit de Loire.

Verdigny is een wijndorpje aan de bovenloop van de rivier de Loire, net onder de rook van het meer bekende wijndorp, Sancerre. Hier is Domaine Thomas & Fils gevestigd.

De ouders van Juliën Thomas waren eigenwijze mensen die niet graag van derden afhankelijk waren. Daarom kozen zij voor een volledig zelfstandig werkend wijnbedrijf. Van druif tot wijn verwerken zij alles zelf inclusief het zelf bottelen en etiketteren van de flessen. Zij hebben, volgend op de overstap naar biologisch werken, zich gevoegd bij de elite van de wijnwereld, door  verder te ontwikkelen richting biodynamie. Domaine Thomas behoort nu tot de supersterren van de Loire.

Het domein wordt vandaag de dag bestuurd door Julien en Justine Thomas. De wijngaarden hebben per hectare 6500 wijnstokken die opvallend ‘kort’ zijn. Waar in bepaalde regio’s de stam wel tot menshoogte mag groeien is dat in Sancerre en omgeving tot enkelhoogte. Momenteel bezit Domaine Thomas 15 hectaren wijngaard en zou wel willen uitbreiden, maar er is ook in het Sancerre gebied sprake van personeelsproblemen dus hebben ze de expansie voorlopig maar in de ijskast gezet.

Is de gisting voltooid dan blijft de jonge wijn gedurende 6 tot 8 maanden in contact met de laag gistcellen, de ‘Lie’ in het geval van de top cuvée ‘Ultimus’ zelfs 8 maanden. Hierna volgt rijping in eiken vaten waarvan er jaarlijks 5 tot 8% nieuw wordt gekocht. Behalve de vaten van 225 liter (allen van Atelier Centre de France) wordt er ook actief gewerkt met grote vaten, ‘demi muids’ (inhoud 600 liter) van tonnelerie Lacroix. In de ‘Top 5’ uit Sancerre, opgesteld door wijncriticus Harold Hamersma, staan maar liefst 2 wijnen van Thomas!

Van Domaine Thomas voeren wij;

Sancerre ‘Le Pierrier’, een ingetogen, strak droge wijn, grote finesse.

Sancerre ‘Grand Chaille’, fraai en breed smakende, krijt droog, verfijning alom.

Sancerre ‘Ultimus’, hun ‘overtreffende trap’ afkomstig van de oudste en beste percelen wijngaard. Grote finesse, diepte, overtuigend.

Sancerre Rouge, van pinot noir druiven afkomstig en meer dan goed! Opvallend diepe kleur en altijd met een fraaie expressie van deze druif. Tonen van griotte kers en fijne complexiteit.   

Land Frankrijk
Productiemethode Biologisch
Herkomstbenaming Loire - Appellation Sancerre Contrôlee
Lekker bij Kalfsvlees, roquefort, gebakken coquilles of schaaldieren
Smaakprofiel Krachtig, zuiver en elegant
Druivenras Sauvignon Blanc
Jaargang 2021
Inhoud 12,5 % - 0,75 L