De komende jaren is Leclerc Briant de ‘huischampagne’ van het restaurant!
Wat ooit begon als een ‘Chin.Ind.’-restaurant zoals die in de jaren tachtig in elke dorpskern in Nederland te vinden waren, is door de visie van pater familias Danny Tsang geëvolueerd tot een oriëntaalse eettempel van ongekend niveau. Restaurant O&O (hetgeen staat voor ‘Oriëntaals en Origineel’) in het Brabantse St. Willebrord is een echt familiebedrijf, waarin de drie kinderen van Helena en Danny Tsang ook werk-zaam zijn, en Levi Bunt – de partner van dochter Monica – als keukenchef de kennis die hij in Frankrijk opdeed combineert met de skills van chef Danny. Dat O&O in 2018, het jaar dat Levi het team kwam versterken, de eerste Michelinster mocht ontvangen is natuurlijk prachtig, maar zegt vooral dat de keuken al heel lang op dat niveau lag, want Michelin gaat nooit over één nacht ijs. Het zou O&O tekort doen het te omschrijven als het ‘beste oriëntaalse restaurant van Nederland’, of iets van die strekking. Het betreft hier namelijk niet minder dan überhaupt één van de beste restaurants van Nederland. ‘Fusion’, een begrip dat ooit werd geïntroduceerd als omschrijving van een keuken die (bijvoorbeeld)oosterse en westerse elementen combineert is hier tot culinaire kunst verheven. Vandaar onze bescheiden aanbeveling: ‘een omweg waard’.
De praktijk is natuurlijk dat je niet zomaar een blokje om gaat om in St. Willebrord een vorkje te prikken, maar dat O&O wel degelijk een unieke keuken heeft die een reis waard is –tenminste, wij zaten er anderhalf uur voor in de auto. Om te arriveren in een dorp waar de plaatselijke rolluikenboer kennelijk goede zaken heeft gedaan: werkelijk elk huis heeft de ramen volledig afgeschermd met de stalen gevaartes, hetgeen niet direct een heel warme aanblik geeft. Maar dan is daar doemt plotseling O&O op, in een strak nieuwbouwpand, waar de ontvangst wel degelijk heel hartelijk is. Wij startten met een glas knisperende Leclerc Briant-champagne, want dat is feitelijk de aanleiding voor ons bezoek. De komende jaren is Leclerc Briant de ‘huischampagne’ van het restaurant. De keuze voor deze verrukkelijke biodynamisch geproduceerde champagne geeft ons inziens al aan op welk ambitieniveau O&O opereert. Wat past dat glas mooi bij de amuses,de ‘botanical bites’, een royaal bord met diverseprachtige amuses. Het waren zoveel hapjes, met zoveel mooie smaken, dat wij nóg maar een glas Leclerc Briant bestelden. Bij de overige gerechten kozen wij voor de wijn- en saké pairing, maar dat was omdat wij altijd nieuwsgierig zijn naar nieuwe ontdekkingen. Maar ‘gewoon’ een fles Leclerc Briant op tafel zou bepaald geen verkeerde keuze zijn bij deze keuken. Ach, bij elke keuken is dat een goede keuze eigenlijk.
De chauffeuse had het bijzondere 0.0-arrangement gedronken, waarvan praktisch alle dranken door ‘0.0-sommelier’ dochter Wendy zijn ontworpen. Wij kwamen dus veilig – en diep onder de indruk – weer thuis.
Dorpsstraat 138, Sint Willebrord T 0165 383 249 / restaurantoeno.nl