Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
22 Apr 2020

De ‘gebottelde berglucht’ van St. Michael Eppan

In het voormalige Oostenrijk, dat volgend op de 2e wereldoorlog  aan Italië werd toegevoegd, ligt op ruim 400 tot 600 meter hoogte een stuk oude zeebedding. In de grond een hoog percentage kalk, waarop een groene zee van wijnstokken. Belangrijkste plaats in de directe omgeving is Bolzano, hier Bozen genoemd, want men zwoor de Duitse taal nimmer af. Dat blijkt ook uit de naam van een superbe coöperatie, St. Michael Eppan, ter plaatse in het Italiaans San Michaele Appiano. Voor het eerst zijn deze superbe wijnen ook beschikbaar voor particuliere wijnliefhebbers.

In totaal brengen  335 druiventelers hun fruit naar het in 1907 opgerichte bedrijf. Het merendeel ervan bezit niet meer dan 1 hectare, slechts een handjevol bezit 5 hectaren of meer. De totale wijngaardoppervlakte waar de coöperatie op mag leunen is 380 hectaren. Dat maakt St. Michael Eppan tot de grootste wijngaardbezitter in Alto Adige, pardon, Süd Tirol, we spreken hier immers Duits.  Alle wijngaarden, groot of klein staan onder 100% toezicht van de oenologen werkzaam bij de cooperatie. In grote lijnen is 70% van de wijngaarden beplant met witte druiven en 30% met blauwe.

Het meest opvallende bij deze coöperatie is het extreem ontwikkelde kwaliteitsbesef. Natuurlijk zijn er wijngaarden die minder mooi fruit opleveren. De wijn hiervan gaat niet naar de productie van de wijnen die onder eigen etiket worden uitgebracht. Alles dat de (kwaliteits)toets van wijnmaker Hans Terzer niet kan doorstaan gaat naamloos, als dagelijkse liter caféwijn of in bulk de deur uit bestemd voor de productie van eenvoudige belletjeswijn, spumante.

Hans en Max

Nu de naam Hans Terzer is gevallen vergelijk ik hem maar met Max Verstappen. In beide gevallen jong en ongekend talentvol. Hans Terzer was Max’ z’n leeftijd toen hij begon en is inmiddels al 40 jaar verbonden aan St Michael Eppan. Zijn ongekende wijntalent bracht dit bedrijf naar de top van de Italiaanse wijnwereld. Maar liefst 29 sterren verzamelde men in de loop der jaren in de belangrijkste wijngids van het land, de Gambero Rosso. Terzer grossiert in de hoogste erkenningen, tre bichieri genaamd.

Drie lijnen

St Michael Eppan brengt drie lijnen op de markt, het begint bij de ‘classico’ reeks, rood en wit telkens vervaardigd uit één enkele druivenras. Hierna komen wijnen met een verwijzing naar een specifieke wijngaard of herkomst. Daarboven komt dan de lijn ‘Sanct Valentin’ geheten. Deze wijnen behoren simpelweg tot de top van Italië. Deze lijn dankt haar naam aan de inzet van een cooperatielid. Hij bezat een kasteel met omliggende wijngaarden, Sanct Valentin geheten. Het fruit van deze percelen was zo overtuigend dat men de naam adopteerde voor het mooiste sap. In deze serie bevinden zich 5 witte en 3 rode wijnen. In totaal goed voor een kleine 500.000 flessen op jaarbasis. De totale jaarproductie van de cooperatie bedraagt 2.3 miljoen flessen waarvan de classico lijn goed is voor 50% en de andere twee lijnen ieder voor 25%. Van al deze wijn vertrekt 30 tot 35% naar het buitenland. De rest wordt in Italië zelf verkocht. Men heeft een ‘outlet’ naast het wijnbedrijf waar iedere wijnliefhebber eens moet zijn geweest. Het is een vlekkeloze presentatie van dit unieke bedrijf. Op iedere consumentenvraag komt een gedegen antwoord en alle wijnen zijn er te proeven. Veel toeristen die het gebied aandoen,  weten het te vinden en men laat dan ook trots weten dat in deze winkel jaarlijks meer dan een miljoen Euro wordt omgezet.

Plukken

Gezien de vaak steile hellingen waarop de druivenstokken staan is het niet mogelijk machinaal te oogsten. Als de pluk in de 1e of 2e week van september van start gaat is er een heel leger aan plukkers nodig om tijdig het fruit van de 380 hectaren binnen te halen. Direct hierop wordt het fruit gescheiden. De top naar Sanct Valentin, de rest wordt verdeeld over de ondergelegen cuvees.  Terzer beschikt over 6 reuzachtige horizontale wijnpersen, hierna gaat het sap bestemd voor de Classico lijn naar de smetteloos schone, roestvrijstalen gistings tanks. Voor de topwijnen maakt hij gebruik van vat gisting en vatrijping. Hiervoor werden de wijnvaten opgesteld in prachtige, koele en schone kelders. Delen van deze ruimten waren vroeger de opslagtanks onder de grond, met een inhoud van 180.000 liter en waren bekleed met glazen tegels. Hier bewaarde men de enorme hoeveelheden wijn. Nu liggen er de vaten onder ideale temperatuur en vochtigheid.

Groot hout

Hans terzer was een van de pioniers in Italië voor het gebruik van eiken wijnvaten, veelal van Franse makelij en in nagenoeg alle gevallen vervaardigd uit hout van de Franse wouden. Hij werkt ook van oudsher met gigantische vaten van sloveens eiken. Deze giganten varieren van inhoud van 4000 tot wel 15.000 liter. Omdat deze vaten erg oud zijn geven zij niet of nauwelijks geur en smaak af aan de wijn. Anders is dat met de ‘Demi Muids’ deze bovenmaatse fusten met een inhoud van 600 liter laat hij bouwen bij gerenommeerde vatenmakers als Damy, Berthomieu en Meyrieux Bourgogne. Hier is er wel geur en smaakoverdracht op de wijnen omdat van deze Demi Muids er 33% jaarlijks wordt vernieuwd. Meestal laat Terzer de wijnen gedurende 12 maanden rijpen in deze vaten en daarna nog eens 6 maanden in roestvrijstalen tanks.

Vaten

Ook wordt er op flinke schaal gebruik gemaakt van klassieke 225 liter vaten,  deze zijn afkomstig van serieuze vatenmakers die leveren aan de top van de wijnwereld, een ervan is Saury, het bedrijf dat werd opgericht door Pascal Colotte, de huidige eigenaar van Château Jean Faux in Bordeaux die wij al jaren in onze collectie hebben. Naast Saury werkt Terzer met vatenmakers als  Francois Frères, Taransaud, Orion, Boutes, Ambrosia, Sylvain, Rousseau en Billon. Al deze vatenmakers geven een stukje extra mee aan de wijn en als de uiteindelijke assemblage gereed is stijgt hierdoor ook de complexiteit in het eindproduct.   

Les Cadavres

Iedere wijnliefhebber heeft ze, de lege flessen die vooral niet de glasbak in mogen. In Frankrijk worden zij speels ‘Les Cadavres’ genoemd. Ook bij St Michael Eppan is een indrukwekkende hoeveelheid relikwieën bewaard gebleven, ik noteerde in de proefruimte heel wat mondwaterende (lege) flessen zoals de Charmes Chambertin van Armand Rousseau, Château Canon la Gaffelière, Dominus, Hermitage la Chapelle, Ridge Montebello, Bonnes Mares en Musigny Veilles Vignes van de Vogüe, de Grands Echezeaux van Gros Frères et Soeur en meerdere jaargangen van Château Palmer, kortom men maakt het mooiste van Noord Italië, maar weet ook heel erg te genieten van andermans grootheden.

Welke wijnen hebben wij in het assortiment

Lees ook de proefnotities van Harold Hamersma