Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
20 Aug 2020

De meest ‘koninklijke’ witte druif van Italië

Deze voorname positie bekleedt de pinot grigio feitelijk pas sinds de tweede wereldoorlog. Ervoor zag je hem nauwelijks in Italië. Deskundigen nemen aan dat de pinot grigio een familieverwantschap heeft met de nobele pinot noir, maar dan met iets minder kleur in de schil. Pas als pinot grigio volmaakt rijp is ontstaat wat kleur, waardoor het mogelijk is om er witte wijnen van te maken, maar ook rosé.

Het bedrijf Giol

Azienda Agricola Giol ligt in het hart van San Polo di Piave, op 35 km afstand van Venetië (Veneto) en is het oudste prosecco huis uit Italië (1427). Het handelsmerk van dit wijnhuis is het tegenwoordig onbewoonde kasteel Giol. Hier liggen in de kelders, onder toeziend oog van de jonge Venetiaanse wijnmaker Vittorio Carraro, de wijnen te rijpen, achter meters dikke muren en daardoor op een constante temperatuur.

De recente geschiedenis van het kasteel en de wijnkelders gaat terug naar de gebeurtenissen rond 2 families: eerst de Papadopoli familie en later de Giol familie. De graaf Papadopoli, een Venetiaanse bankier, gebruikte het kasteel als zijn zomerverblijf en verliet Venetië tijdens die maanden om de supervisie te houden over oogst op zijn oneindig landgoed. In 1923 verkocht de familie het enorme landgoed met meer dan 60 geannexeerde boerderijen en het kasteel aan commandant Giovanni Giol. Hij was net teruggekeerd uit Zuid-Amerika na een zeer succesvolle emigratieperiode. Hij betrok het kasteel en ging verder met het werk van de graaf. Met behoud van de structuur en de oude wijnkelders, bouwde hij een tweede vaten kamer, nog steeds bekend wegens zijn afmeting en charme. Na de bijdragen van de volgende drie generaties is het volledige complex in een uitstekende staat en is er een wijnhuis overgebleven waar geweldige wijnen worden geproduceerd. Allen van biologische druiven gemaakt, veganistich, soms ook zonder toegevoegd zwavel en met relatief lage alcoholpercentages.

Spumante

Het familiebedrijf Giol maakt een unieke, bruisende pinot grigio. Vittorio Carraro is de drijvende kracht achter Giol. Zijn wijnen winnen werkelijk alles wat er te winnen valt. Van de pinot grigio maakt hij als een van de héél weinigen een ‘spumante’.

Verpakt in een fraaie, heldere fles zit een elegant geurende, nét niet bijtend droge wijn. Elegant geurend met indrukken van geel fruit met af en toe een hint van anijs, ook een verdwaald amandeltje komt wel eens langs. In de mond is deze wijn boterzacht, super verfijnd met heerlijke frisse zuren die volmaakt in de wijn zijn opgenomen. De ‘mousse’ lijkt welhaast romig in de mond, werkelijk verrukkelijk!

Op het etiket staat ‘Extra Dry’ en dat is in schuimwijn terminologie een wijn die iets meer rondheid heeft dan een ‘Brut’ per fles € 14,95. Deze wijn is biologisch, vegetarisch én veganistisch gecertificeerd.

Bestel hem hier...

Giol Spumante

Bestel hem hier...