Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
22 Oct 2021

De oogst van Bodegas Felix Callejo in beeld gebracht

Om vers geplukte druiven ze beheerst mogelijk naar de gistingskuip te brengen maakt Bodegas Felix Callejo gebruik van deze ‘vliegende schotels. Met zachte hand gevuld met zojuist ontsteelde druiven en afgedekt met wat koolzuursneeuw om oxidatie tegen te gaan. Hierna gaan de druiven naar de grote gistingstanks. Hier zie je het koolzuurgas ‘verdampen’ als een lichte mist.

Eenmaal in de kuip komen de schillen bovendrijven. Dit heet de ‘chapeau’ deze wordt vaak handmatig omlaag gedrukt in de gistende wijn om meer extractie te verkrijgen. Pigéage heet deze techniek. Hier zie je de druivenmassa waar de eerste sporen van de alcoholische gisting al zichtbaar zijn in het midden van de foto.

Na korte tijd is de hele gistingskuip (of tank) in rep en roer. De gisting is nu vol op stoom en ontstaat er een heuse schuimkraag. Bij de gisting komt er veel koolzuurgas vrij. Deze CO2 wolken leveren ieder jaar weer doden op tijdens de oogst. Het blijft laag bij de vloer hangen, is onzichtbaar en voor je het weet raak je bewusteloos. Komt hulp te laat? Dan ben je al vertrokken richting eeuwige wijnvelden.

Als de gisting voorbij is worden de schillen weggehaald uit de gistingstank. Deze massa
noemen ze de ‘Marc’. Uit dit restproduct kan nóg een drank ontstaan. Hiertoe wordt suikerwater toegevoegd aan de schillen, laat men het gisten tot een laag alcoholisch papje en die wordt vervolgens gestookt (gedistilleerd) tot de vurige drank Marc, Grappa, of Aquardiente al naar gelang het land.

 

Ook de recensies zijn indrukwekkend!

Bodegas Felix Callejo uit het Spaanse Ribera del Duero gebied grossiert in medailles en eervolle vermeldingen. Ook de internationale puntenregen mag er wezen. Deze week stroomden de mooie punten weer binnen, dit maal van de hand van de internationale wijnschrijver James Suckling.

  • Flores de Callejo 2020:  90 points
  • Parajes de Callejo 2019:  92 points
  • Finca Valdelroble 2019:  92 points
  • Gran Callejo 2015:  93 points
  • Felix Callejo 2018:  91 points

Onze selectie Bodegas Felix Callejo vind je hier.