Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
09 Sep 2020

Deze week op de proeftafel van de Grote Hamersma, Château Pauqué Riesling 'Goldberg' - 2018

Château Pauqué Riesling 'Goldberg' - 2018 | cijfer 9,5 | Bestel hem hier...

Abi Duhr. Klinkt als een oliesjeik uit Koeweit maar is een van de pioniers van de Luxemburgse wijnbouw. Eerst op het domein dat luisterde naar die naam, thans onder Château Pauqué. En daarvan heb je niet een-twee-drie het idee dat het in het Midden-Oosten ligt. Duhr maakt het zich niet makkelijk. Is van het steilewandwerk. Zijn in totaal 4,5 hectare wijngaard, in de buurt van het dorp Schengen, liggen op in een angstige hoek gesitueerd aan de boorden van de Moezel. En die stopt niet met stromen aan de Duits-Luxemburgse grens.

Op zijn Goldberg doet Duhr mooie dingen met riesling. En ik vermoed dat hij er eiken bij gebruikt heeft en het sap zijn malo heeft mogen laten bereiken, de melkzuur omzetting. Ik heb al eens een rivaner van hem geproefd en bewonder zijn rijke en toch zo ingetogen, sjieke stijl. Daarover noteerde ik romig sap, met vermoedens van crème anglaise, perentaart met nootjes, gebakken Surinaamse kleine banaantjes, een kokosmakroon en toch ook de frisheid tarte au citro: zuur maar toch ook weer zoet.

Deze riesling is langs diezelfde leest geschoeid. Karamel en Napoleonnetjes. Mango en yuzu. Popcorn en appelflappen. En de top van de Goldberg is nog niet in zicht? 

Bestel hem hier...

Over de wijnmaker

Begonnen op het wijngoed van zijn familie, Domaine Abi Duhr & fils, is Abi Duhr inmiddels met zijn eigen Château Pauqué uitgegroeid tot een van de pioniers van de Luxemburgse wijnbouw. Hij geldt als een van de voorlopers bij het maken van terroirwijnen, waar veel andere wijnboeren de druif vooral voor het voetlicht willen brengen. Abi Duhr is echter van mening dat er een volgende stap moest worden gemaakt. Naar wijnen met een duidelijke terroir expressie en met meer diepgang en complexiteit.

Vanuit dat idee creëerde hij in 1988 de ‘Clos du Paradis’, een wijn waarbij de wijngaard voorop stond en niet zozeer de druif. Het was de bekroning van een ontwikkeling van een aantal jaren, met veel vernieuwingen in het wijnmaken, zoals het gebruik van eikenhout (1982) en het toepassen van de appelmelkzure gisting (1987). Voor Luxemburg in die tijd revolutionaire vernieuwingen.

Château Pauqué telt, na een recente aankoop van een hectare prachtige wijngaarden in het dorp Schengen, in totaal 4,5 hectare wijngaarden. Vrijwel alle stokken staan aangeplant op steile hellingen langs de Moezel, essentieel voor de beste kwaliteit. De wijngaarden zijn beplant met pinot blanc, elbling, auxerrois, riesling, pinot gris en chardonnay. De wijngaarden vinden we in de lieux-dits Mertert Herrenberg, Grevenmacher Fels en Paradäis, Wormeldange Nussbaum, Ehnen Bromelt, Stadtbredimus Dieffert en Fels en Schengen Fels, de enige wijngaard in het Luxemburgse deel van de Moezel op rode zandsteen. In zijn werk heeft Abi Duhr zich sterk laten beïnvloeden door de Franse, met name de Bourgondische manier van wijnmaken.