Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
16 Oct 2020

Een fantastische cremant uit de Elzas als beste uit de test

Hubrecht Duijker proeft Clair 2 Lune 2013 Crémant d’Alsace

In het Elzasser dorp Wettolsheim vertegenwoordigen Amélie en Cécile Buecher de zevende generatie van wijnmakers. Dat doen ze op duurzame wijze. Hun 14 hectare tellende domein, dat Vignoble des 2 Lunes werd gedoopt , ligt verspreid over zes gemeenten en wordt geheel biodynamische gecultiveerd. Een van de specialiteiten is Crémant d’Alsace, met als lijsttrekker de van alleen pinot noir vervaardigde Clair 2 Lune, een zogeheten Brut Zéro waaraan helemaal geen suiker werd toegevoegd. De fijn schuimende wijn offreert elegantie, wit en citrusfruit, een beschaafde kruidigheid en een opwekkende frisheid. Bij sushi en hartige amuses komt hij riant tot zijn recht. Lees de recensie na op de website van Hubrecht Duijker

Vignoble des 2 Lunes

Amélie & Cécile Buecher zijn de zevende generatie die aan het hoofd staan van dit kleine familiedomein in het wijndorpje Wettolsheim, hartje Elzas.

In 1986 begon vader, Yves, met het bouwen van een nieuwe wijnmaak kelder. Hier staan nu 17 smetteloze, roestvrijstalen cuves. Maar er zijn er ook 14 met de helft van de inhoud. Zo kan perceel voor perceel, groot of klein, perfect worden gevinifieerd. In 1989 volgt deel twee van de verbouwing voor de opslag van wijnen die al op fles zijn gebracht. Het hele bedrijf oogt haast maniakaal strak en schoon. Tijdens de rondleiding werd een binnengewaaid herfstblaadje dan ook resoluut de deur gewezen. De eerste oogst van Amélie was 2009 en die van Cécile 2011. Moeders blijft ferm aan het hoofd staan van de plukkers tijdens de oogst en is de algemene vraagbaak. Ook doet zij veel op kantoor, een plek waar papa Yves liever niet vertoeft. Geef hem maar een wijngaard dat (handmatig) gesnoeid moet worden. Sinds de oogst 2012 is het ook Amélie die zij aan zij met pa in de kelder werkt tijdens de vinificatie.

Volledig biodynamisch

Alle wijngaarden worden biodynamisch verbouwd en zijn Demeter gecertificeerd. Zes ‘nobele’ druivenrassen uit de Elzas worden gecultiveerd, pinot blanc, pinot gris, riesling, gewürztraminer, muscat &, pinot noir. Uit de pinot auxerois maakt men bovendien een spectaculair goede Crémant d Alsace. In een gemiddeld jaar worden er in totaal zo’ n 100.000 flessen geproduceerd. Hiermee is Vignobles des deux Lunes een kleintje wat volume betreft, maar een gigant kwalitatief.

Zoals gebruikelijk in de biodynamische wijnbouw krijgen de wijnstokken extreem veel aandacht. Gemiddeld is dat vier tot zes maal meer werk in de wijngaarden dan bij conventionele wijnbouw het geval is. Uiteraard is iedere vorm van chemie uit de wijngaarden verbannen. Geen herbiciden, pesticiden, insecticiden, maar ook geen kunstmest of wat dan ook. Hier heerst moeder natuur. Het is dochter Cécile die graag in de wijngaarden werkt samen met papa Yves. Natuurlijk altijd gesteund door haar ‘ADHD’ border colli, die springend door het leven gaat. Vignobles de deux Lunes maakt ook eigen compost en middelen ter bespuiting van de druiven. Uiteraard is alles volledig natuurlijk en volgt men de leer van Rudolf Steiner. Om de bespuitingen te maken gebruikt men uitsluitend ongefiltreerd regenwater en trekt men ‘thee’ uit gedroogde planten, bloemen en kruiden die in de wijngaard groeien. Deze ‘thee’ wordt dan verdund en met de ‘Quad’ op de druiven gespoten. Cécile kun je geen groter plezier doen dan haar op de Quad’ te laten werken. Het hele apparaat is lichter dan een paard en daardoor worden de tere wortels van de wijnstokken niet beschadigd.

Wettolsheim

Alle wijngaarden liggen op de prachtige hellingen ten noorden en zuiden van Wettolsheim. Men bezit niet alleen ‘villages’ wijngaarden maar er zijn ook percelen op de Grand Cru hellingen van ‘Hengst’ en Hatschbourg. Wijnen van de steile wijngaarden op de hellingen hebben een veel beter bewaarpotentieel dat die van de vlakke valleivloer. In totaal zijn er 32 percelen verdeeld over 6 dorpen. De verschillende wijngaarden bezitten ook allemaal een eigen grondtype. Graniet, klei & kalk, zeer kalkhoudend, löss etc. In bepaalde wijnen (de Eclipse Crémant bijvoorbeeld) komen wijnen van drie grondsoorten terug. Om de druiven optimaal te persen kocht pa twee horizontale, pneumatische wijnpersen van Bucher. Deze staan ingesteld op de zachtst mogelijke stand. Het persen duurt daardoor 8 tot 10 uur. De aromatische rassen als muscat en gewurztraminer krijgen de meeste tijd en laten daardoor hun fijne karakteigenschappen los in het sap. Omdat men tijdens de oogst bijna dag & nacht werkt is er één pers voor de nacht en één voor de dag.


Onderdeel van de zorg is de handmatige oogst, waarna men tros voor tros zorgvuldig inspecteert. Alleen de beste druiven mogen verder. Is de wijn eenmaal gereed dan rijpt deze minimaal nog 12 maanden in de smetteloos schone cuves, daarna nog eens 24 maanden op fles alvorens te worden verkocht.

In de praktijk echter houden Amélie en Cécile de wijnen nóg langer in de kelder. Hierdoor zijn zij in staat prachtige, karaktervolle wijnen, volledig op dronk aan te bieden. Wijnschrijver Harold Hamersma had er maar twee woorden voor nodig “ Een Trouvaille” en dat is dit uitzonderlijke domein dan ook. De Pinot Blanc stond meteen in het parool met een fraaie recensie. Collega wijnschrijver Nicolaas Klei schreef even later de wijnen in Elsevier de hemel in.

Recensies

In de recent verschenen Grote Hamersma gids staat er een complete pagina vol met deze wijnen, er is geen enkel cijfer onder een 9. Nicolaas Klei geeft deze wijnen niet alleen de ‘omfiets status’ maar deelt daarbij een schitterend compliment uit door ze in één adem te noemen met Domaine Weinbach, waarvan akte!

Bekijk alle wijnen Vignobles des Deux Lunes hier...

 

Geniet hoe de oogst wordt binnengehaald.