Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
05 Nov 2020

Gemischter Satz oftewel Bijmekaargooiwijnen

In de wereld van mooie biologische wijnen staan wij er om bekend juist te kiezen voor wijnen met een 100% duidelijke bron van herkomst, en toch brengen wij vandaag een wijn onder de aandacht die precies het tegenovergestelde is.

In veel wijngebieden wordt een dagelijkse wijn gecomponeerd bestaande uit allerlei verschillende druivenrassen. Dat kan ontstaan door gebruik te maken van fruit afkomstig van percelen die wat (te) laat rijp zijn om met de complete oogst mee te gaan. Maar ook fruit van zeer jonge wijnstokken, of druiven afkomstig van wijngaard experimenten, een nieuwe kloon of kruising.

In de Elzas heet deze dagelijkse wijn ‘Edelzwicker’ en in Oostenrijk ‘Gemischter Satz’. Is dat inferieure ‘slobber’ ? vaak wel en gaat het meestal naar lokale kroegen. Maar er zijn uitzonderingen.

Van de hand van de fantastische dames Cécile en Amélie Bucher uit het wijndorp Wettolsheim in de Franse Elzas komt de biologisch-dynamisch gecertificeerde ‘Alliance de la Terre a la Lune. Een witte wijn waarin allerlei ‘beetjes’ één geheel vormen, en wát voor een. Deze liter ‘Edelzwicker’ ( € 17,95) kan kwalitatief menig topnaam aan. Sterker nog, wijncriticus Nicolaas Klei liet in Elsevier weten dat dit wat hem betreft “de beste Edelzwicker ooit” is. Voorwaar een mooi compliment.

Bestel hier.

Uit Wagram in Oostenrijk komt de Gemischter Satz van het familiebedrijf Mehofer. Al bijna dertig jaar wordt er op dit bedrijf geen gebruik meer gemaakt van landbouwgif. De wijnen stralen dat dan ook ‘volmondig’ uit. Deze Gemischter Satz heet Iuventus en bevat slechts 10 % alcohol. De gebruikte druiven assemblage liegt er niet om, muscat ottonell, sylvaner, neuburger, traminer, gelber muskateller, früroter veltliner, sauvignon-blanc en pinot-blanc. Een bergbries in de fles. Vlinderlicht en ‘spatzuiver’ een waar genoegen in het glas. En dat voor € 11,95 per fles. Slechts 570 flessen beschikbaar voor heel Nederland dus wie het eerst komt…………..

Bestel hier.

Ook al genieten deze ‘bijmekaargooiwijnen’ niet overal een beste reputatie dan is het mooi om te zien wat top wijnmakers ervan weten te maken. Van harte aanbevolen.