Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
28 May 2020

Maak kennis met het vermaarde wijnhuis Matsu!

De schelm, de stijfkop en de bejaarde van Matsu

De producent

Doordrongen van de wens biodynamische wijn te maken in Toro, zocht Raúl Acha van oenolgencollectief Vintae naar de beste wijngaarden in dat gebied. Matsu, dat in het Japans ‘geduldige balans’ betekent, omschrijft perfect de essentie van dit project. Matsu is geïnspireerd door de Japanse traditie van verzorging van de natuur, puurheid, eenvoud en het ontbreken van kunstgrepen. Het is een hommage aan de Spaanse wijntraditie in het algemeen en aan die van Toro met zijn zeer oude stokken tinta de Toro in het bijzonder. Elke wijn binnen de Matsu trilogie wordt gemaakt van druiven die groeien in een volledig natuurlijke omgeving, zonder enigerlei vorm van manipulatie.

Toro

Het rode Toro ligt tussen Valladolid en Zamora op beide oevers van de Duero en grenst in oosten aan het witte Rueda. Een groter verschil tussen twee gebieden dan deze beide is nauwelijks voor te stellen. Handelsmerk van Toro zijn stoere wijnen met veel tannine en, vanwege de daardoor vereiste rijpheid van de druiven, ook de nodige alcohol. Die druiven komen van tinta de Toro, een variant van de tempranillo. Een bijzonderheid van het gebied is dat dankzij de dikke zandbodem, phylloxera nooit een schijn van kans heeft gehad. Om die reden vind je er ook nog heel wat perceeltjes met stokken van wel 100 jaar oud, goed voor wijnen met enorm veel extract en concentratie.

Matsu El Picaro, (de schelm) Toro, Spanje 2019 (bestel hier...)

Fruit uit een 90 jaar oud perceel, malolactische gisting en korte opvoeding op barriques van Frans eiken. Jeugdige, hechte kleur. Intense geur van zwart fruit en mineralen. Ook in de smaak volop fruit, zoethout, veel body en grip.

Matsu El Viejo (de bejaarde) Toro, Spanje 2016 (bestel hier...)

De ‘bejaarde’ van Matsu in beperkte oplage, afkomstig van 100 jaar oude stokken. Malolactische vergisting en 16 maanden lagering in barriques van Frans eiken. Diep kersrood. In de geur rijp zwart fruit, rooster- en rookaroma’s, spicy. Machtige smaak, rijp, breed bijna zoet, zachte tannine, mooi hout.

Onderscheiding

Door The Wine Advocate beoordeeld met 94/100 punten.

Matsu El Recio (de stijfkop) Toro, Spanje 2017 (bestel hier...)

De ‘stijfkop’ van Matsu. Fruit van stokken van 90 tot 100 jaar oud; malolactische vergisting en 14 maanden opvoeding in barriques van Frans eiken. Diepe kleur. Intense neus van zwart fruit, chocolade en vanille. Weelderige smaak met de nodig glycerine en body, mineralen en rijpe tannine.

Matsu & restaurant El Mercat

Culigekken hadden hem al snel gevonden, Chef Guillermo Aguirre-Schicht. Overgewaaid uit Rotterdam waar hij van Michelin de felbegeerde ‘BiB’ kreeg. De van oorsprong Argentijnse, maar in Catalonië opgegroeide chef, kookte enige tijd in een sympathiek restaurant in het Statenkwartier. Een groeiend aantal liefhebbers van puur en ‘voeten op de grond’ gerechten vonden hem en steeds vaker zat het restaurant bomvol. Maar het was tijd voor een eigen bedrijf en die is er nu gekomen.

Fraaie donker groene wanden afgewisseld met naturel hout. Gerieflijke stoelen, mooie houten tafelbladen, wijnglazen van Riedel. Er is een gastronomisch restaurant, maar ook een eetzaal waar je een klein hapje doet voor het theater of om even met je geheime liefde af te spreken. Op zonnige dagen heeft El Mercat (de markt) ook een knus terras op de brug.

Met de gepassioneerde Guillermo in de keuken en de zorgzame Michel Kentin in de bediening is Den Haag een klapper rijker geworden. Wijn & spijs zijn er meer dan betaalbaar want door de gastvriendelijke prijs aanpak zijn er topwijnen die aan tafel minder kosten dan in de winkel (!)

Als rode huiswijn schenkt El Mercat de betimmerde rode wijnen van Matsu, biodynamisch en Vegan.

Restaurant El Mercat