Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
05 Aug 2021

Onze collega Floor op bezoek bij Vignobles des 2 Lunes

In de mooie heuvels van Wetttolsheim staat het romantische wijnhuis Vignobles des 2 Lunes van de familie Beucher. Vader moeder, twee dochters en partner werken allemaal in het bedrijf. De zussen staan nu aan het roer, de zevende generatie, geleerd van hun vader en opa. Maar ook zijn zij beiden in andere streken geweest om ervaring op te doen. Cécile en Amélie kozen er al enige tijd geleden voor om de stap van biologisch naar biodynamisch te maken. Alle wijnen zijn dan ook Demeter gecertificeerd.

Wij werden ontvangen door Cécile, die geruime tijd voor ons had vrijgemaakt. Een rondleiding door het wijnhuis, een grootse proeverij en een ontmoeting met de familie. Dit in combinatie met de passie waarmee Cécile over wijn maken vertelde, was voor ons het toppunt van gastvrijheid en een geweldig bezoek! Vignobles des 2 lunes; zelfs de naam staat geheel in verband met het biodynamische aspect. Het werken met de maanstand speelt een belangrijke rol bij het maken van de Juiste keuzes in de wijgaard, er wordt dan ook actief gebruik gemaakt van de maankalender. Ook werkt het wijnhuis met verschillende natuurlijke middelen om de wijnstokken een boost te geven. Zoals Cécile het noemt "We give them a special treat". Wanneer het veel heeft geregend en de stokken wat meer licht en warmte mogen vasthouden strooien/spuiten ze een poeder over de percelen dat 100% natuurlijk is.

Paardenbloem, kamille, krijt en andere natuurlijke producten worden bij de juiste stand van de maan gebruikt om de wijngaard op natuurlijk wijze te ondersteunen. Cécile staat vooral in de wijngaard zelf, Amélie is meer bij het proces binnen de muren van het wijnhuis te vinden. De proeverij, fantastisch! Elke wijn mogen proeven, bij elk glas uitleg over de specifieke keuzes bij het maken van de wijn en uiteraard super om de wijnen naast elkaar te kunnen proeven. Een geweldig bezoek van 2,5 uur waarbij de passie van de beide 'manen' ervan af spatte. Wat een fijne mensen en bovenal wat een heerlijke wijnen maken ze hier bij Vignobless des 2 Lunes! Niet voor niets scoren zij bij wijnschrijvers Harold Hamersma en Nicolaas Klei de allerhoogste punten en waarderingen.

Vignoble des 2 Lunes

Amélie & Cécile Buecher zijn de zevende generatie die aan het hoofd staan van dit kleine familiedomein in het wijndorpje Wettolsheim, hartje Elzas.

In 1986 begon vader, Yves, met het bouwen van een nieuwe wijnmaak kelder. Hier staan nu 17 smetteloze, roestvrijstalen cuves. Maar er zijn er ook 14 met de helft van de inhoud. Zo kan perceel voor perceel, groot of klein, perfect worden gevinifieerd. In 1989 volgt deel twee van de verbouwing voor de opslag van wijnen die al op fles zijn gebracht. Het hele bedrijf oogt haast maniakaal strak en schoon. Tijdens de rondleiding werd een binnengewaaid herfstblaadje dan ook resoluut de deur gewezen. De eerste oogst van Amélie was 2009 en die van Cécile 2011. Moeders blijft ferm aan het hoofd staan van de plukkers tijdens de oogst en is de algemene vraagbaak. Ook doet zij veel op kantoor, een plek waar papa Yves liever niet vertoeft. Geef hem maar een wijngaard dat (handmatig) gesnoeid moet worden. Sinds de oogst 2012 is het ook Amélie die zij aan zij met pa in de kelder werkt tijdens de vinificatie.

Volledig biodynamisch

Alle wijngaarden worden biodynamisch verbouwd en zijn Demeter gecertificeerd. Zes ‘nobele’ druivenrassen uit de Elzas worden gecultiveerd, pinot blanc, pinot gris, riesling, gewürztraminer, muscat &, pinot noir. Uit de pinot auxerois maakt men bovendien een spectaculair goede Crémant d Alsace. In een gemiddeld jaar worden er in totaal zo’ n 100.000 flessen geproduceerd. Hiermee is Vignobles des deux Lunes een kleintje wat volume betreft, maar een gigant kwalitatief.

Zoals gebruikelijk in de biodynamische wijnbouw krijgen de wijnstokken extreem veel aandacht. Gemiddeld is dat vier tot zes maal meer werk in de wijngaarden dan bij conventionele wijnbouw het geval is. Uiteraard is iedere vorm van chemie uit de wijngaarden verbannen. Geen herbiciden, pesticiden, insecticiden, maar ook geen kunstmest of wat dan ook. Hier heerst moeder natuur. Het is dochter Cécile die graag in de wijngaarden werkt samen met papa Yves. Natuurlijk altijd gesteund door haar ‘ADHD’ border colli, die springend door het leven gaat. Vignobles de deux Lunes maakt ook eigen compost en middelen ter bespuiting van de druiven. Uiteraard is alles volledig natuurlijk en volgt men de leer van Rudolf Steiner. Om de bespuitingen te maken gebruikt men uitsluitend ongefilterd regenwater en trekt men ‘thee’ uit gedroogde planten, bloemen en kruiden die in de wijngaard groeien. Deze ‘thee’ wordt dan verdund en met de ‘Quad’ op de druiven gespoten. Cécile kun je geen groter plezier doen dan haar op de Quad’ te laten werken. Het hele apparaat is lichter dan een paard en daardoor worden de tere wortels van de wijnstokken niet beschadigd.

Wettolsheim

Alle wijngaarden liggen op de prachtige hellingen ten noorden en zuiden van Wettolsheim. Men bezit niet alleen ‘villages’ wijngaarden maar er zijn ook percelen op de Grand Cru hellingen van ‘Hengst’ en Hatschbourg. Wijnen van de steile wijngaarden op de hellingen hebben een veel beter bewaarpotentieel dat die van de vlakke valleivloer. In totaal zijn er 32 percelen verdeeld over 6 dorpen. De verschillende wijngaarden bezitten ook allemaal een eigen grondtype. Graniet, klei & kalk, zeer kalkhoudend, löss etc. In bepaalde wijnen (de Eclipse Crémant bijvoorbeeld) komen wijnen van drie grondsoorten terug. Om de druiven optimaal te persen kocht pa twee horizontale, pneumatische wijnpersen van Bucher. Deze staan ingesteld op de zachtst mogelijke stand. Het persen duurt daardoor 8 tot 10 uur. De aromatische rassen als muscat en gewurztraminer krijgen de meeste tijd en laten daardoor hun fijne karaktereigenschappen los in het sap. Omdat men tijdens de oogst bijna dag & nacht werkt is er één pers voor de nacht en één voor de dag.


Onderdeel van de zorg is de handmatige oogst, waarna men tros voor tros zorgvuldig inspecteert. Alleen de beste druiven mogen verder. Is de wijn eenmaal gereed dan rijpt deze minimaal nog 12 maanden in de smetteloos schone cuves, daarna nog eens 24 maanden op fles alvorens te worden verkocht.

In de praktijk echter houden Amélie en Cécile de wijnen nóg langer in de kelder. Hierdoor zijn zij in staat prachtige, karaktervolle wijnen, volledig op dronk aan te bieden. Wijnschrijver Harold Hamersma had er maar twee woorden voor nodig “ Een Trouvaille” en dat is dit uitzonderlijke domein dan ook. De Pinot Blanc stond meteen in het parool met een fraaie recensie. Collega wijnschrijver Nicolaas Klei schreef even later de wijnen in Elsevier de hemel in.

Recensies

In de recent verschenen Grote Hamersma gids staat er een complete pagina vol met deze wijnen, er is geen enkel cijfer onder een 9. Nicolaas Klei geeft deze wijnen niet alleen de ‘omfiets status’ maar deelt daarbij een schitterend compliment uit door ze in één adem te noemen met Domaine Weinbach, waarvan akte!

Bekijk alle wijnen Vignobles des Deux Lunes hier...

 

Geniet hoe de oogst wordt binnengehaald.