Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
28 Aug 2020

Op bezoek bij domein Oriol Rossell in de beschermde zone van de Alt Penedés

Het domein Oriol Rossell ligt in een beschermde zone van de Alt Penedés op een klein uurtje rijden ten zuiden van Barcelona. De oorsprong van het domein gaat terug naar het einde van de 16e eeuw.

Generatie op generatie is dit bedrijf overgegaan en steeds weer wordt er geïnvesteerd in nieuwe technieken zoals gisting- en opslaginstallaties. Tegelijkertijd combineren ze die met traditionele technieken als handmatige oogst en remuage (draaien en licht schudden van flessen in de pupitre waardoor het gist en andere vaste delen zich naar de kurk verplaatst). Inmiddels worden er per jaar in Spanje ruim 250 miljoen flessen Cava geproduceerd. Dat is bijna net zoveel als jaarlijks in Champagne. Evenals in Champagne zie je ook in deze streek dat steeds meer wijnboeren zich focussen op de productie van eigen wijn en minder van hun oogst direct verkopen aan de grote handelshuizen.

Frisse wijngaard bries

Wijnmaker Salvi Moliner neemt ons bij aankomst direct mee naar de wijngaarden. Aan weerszijden van de toegangsweg staan xarel-lo en macabeu aangeplant, naast parellada zijn dit de belangrijkste druiven waar ze mee werken. De aangename bries die door de wijngaarden waait, zorgt voor verkoeling. “Dat is één van de belangrijke redenen waardoor we biologisch kunnen werken”, vertelt Salvi. De altijd aanwezige wind vanuit de Middellandse Zee zorgt ervoor dat schimmels en bacteriën van de druiventrossen worden geblazen en er dus niet met pesticiden hoeft worden gewerkt. Druiven blijven schoon en de bodem blijft gezond. Alle wijnen van Oriol Rossell zijn inmiddels biologisch gecertificeerd!

Arme klei

Een belangrijke ontwikkeling was het in kaart brengen van de verschillen in bodem van de wijngaarden (in totaal 70ha). We zien in de ene wijngaard vooral leem met wat dieper klei en in de andere wijngaard, 10 meter verderop, vooral klei met kalkhoudende grond. Op deze manier kan er meer op terroir gewerkt worden en krijgen de wijnen een uniek en eigen karakter. De bekende Cuvée Especial, die bij ons in de winkel verkrijgbaar is, komt van de wijngaarden met voornamelijk arme klei en kalk grond. “Zelf gebruiken we het fruit van ongeveer 45ha van onze wijngaarden”, zegt Salvi “en de rest verkopen we”.

Pure vintage

In een hele kleine wijngaard achter het huis staan de oudste stokken, aangeplant rond 1950. Deze worden gebruikt voor de Gran Reserva. Vanaf een heuveltje kijken we uit over een klein dal met “bush vines”, wijnstokken die los (zonder ondersteuning van palen en draden. Red.) groeien en waar de bladeren als een paraplu de druiven beschermen tegen de zon. Bij de wijnmakerij aangekomen, die in 1908 werd gebouwd, wandelen we naar de ruimte waar persen, tanks en table de tries (de selectietafel) staan. De aanvoer van geoogste druiven gebeurt in kratten van 20kg waarna de druiven handmatig worden geselecteerd. In grote roestvrijstalen tanks vergist het sap per perceel. Bij het assembleren gebruiken ze diverse percelen. Iedere Cava is een pure ‘vintage’, een wijn van 1 jaargang. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van reservewijn, zoals dat in Champagne gebeurt.

Muur van goud

In totaal liggen ruim tweehonderd duizend flessen ‘te gisten’ en liggen er nog eens een half miljoen flessen te rijpen. Deze zijn gestapeld en vormen imposante muren. Een gedeelte is in pupitres geplaatst en worden dagelijks, klassiek met de hand gedraaid, deze techniek heet ‘remuage’. Er wordt hier niet met moderne gyropalettes gewerkt waar 600 flessen per keer gedraaid worden. Als de remuage klaar is, gaan de flessen verder om herkurkt te worden en klaargemaakt voor verkoop. De lege pupitres worden dan opnieuw gevuld met flessen uit de ‘muur’. Een verdieping lager zijn de oude, ondergrondse tanks omgebouwd tot kamers waar de Gran Reserva ligt te rijpen. Tot de nok toe gevuld en in mooie transparante flessen lijkt het bijna een muur van goud. Deze wijnen liggen hier minimaal 48 maanden om de wijn haar diepe smaak en aroma te geven.

Wijnglas

Naast Cava maken ze bij Oriol Rossell ook steeds meer stille wijnen, zowel wit als rood. De oogst van een aantal hectaren merlot, syrah en cabernet-sauvignon wordt ruim 16 maanden op 2e en 3e jaars eiken vaten gerijpt. Maar de mousserende wijnen zijn het belangrijkst en wil Wijnmaker Salvi ons laten ervaren wat de verschillen in stijl zijn en hoe je de smaak en aroma van iedere cuveé het beste onderscheidt. In Spanje is de Brut Nature (geen toevoeging van suiker na de tweede gisting) het populairst. De wijn krijgt 20 maanden rijping op fles en heeft daardoor een wat vollere textuur en complexere aroma. Vooral in het wijnglas (in plaats van een hoge ‘flute’ glas) komt dit goed tot z’n recht.

Vineus feest

De Brut Cuvée Especial is ruim 12 maanden gerijpt en wat lichter van stijl; een perfect aperitief! Door de kalkrijke bodem van de wijngaarden is de minerale toon duidelijk aanwezig. Hier past het traditionele tulpvormige glas erg goed. Dankzij de deskundigheid van wijnmakers als Salvi kan Cava alleen maar groeien in populariteit! Een allemansvriend van grote kwaliteit en door de aangename prijs ook wat prettiger in de portemonnee dan de bekende Franse bubbel.

Bestel de wijnen van Oriol Rossell hier...