Op werkbezoek bij het bijzondere wijnhuis Giol in de Italiaanse wijnregio Veneto
Restaurant eigenaar Cihan en manager René van het Haagse restaurant Made in Italy, trokken richting Venetië om Giol te ondersteunen tijdens de oogst. Er wachtte ze een warm én leerzaam onthaal bij het oudste wijnhuis van Italië. René doet verslag.
“Bij aankomst op luchthaven Venetië, worden wij opgehaald door Vittorio zelf, de eigenaar en wijnmaker van Giol. Dat is bijzonder want zij zitten vol in de oogst van 2020.
Onderweg naar San Polo di Piave krijgen we een kleine uitleg over GIOL, vanuit onze kant zijn er al gelijk veel vragen, Vittorio geeft aan dat we daar de komende dagen antwoorden op gaan krijgen.
Na een korte rondrit door de wijngaarden om te zien welke druivenrassen hij heeft staan, (ze hebben net de Prosecco geplukt en deze oogst zal in de middag verwerkt worden) is het tijd voor een stevige lunch. In een plaatselijke “Osteria con cucina” is het goed tafelen, uiteraard drinken we daar een GIOL wijn bij, deze keer is het de Merlot. Na de lunch rijden we terug naar de wijngaard, Vittorio laat zien waar de fietsen staan en we krijgen snoeischaren mee, in de middag moeten we aan het werk, om de zijtakken van de ranken te knippen, deze zijn nu tijdens de oogst overbodig. We zijn er zeker twee uur zoet mee. De stappenteller op de i-phone laat zien dat we een slordige 4 kilometer hebben gelopen tussen de wijnstokken!
Rond 17:00 uur fietsen we terug om in de plaatselijke bar een Italiaans biertje te drinken, we hebben met Vittorio afgesproken rond 19:00 uur om de beste pizza uit de omgeving te gaan eten met een lekkere fles Prosecco, die avond proberen we twee verschillende soorten Prosecco, de combinatie met de Pizza is verrassend goed.
Sulfiet
Dinsdagochtend worden we verwacht in de wijnkelder van GIOL, we gaan flessen verleggen, in deze flessen rijpt een Frizzante die er al ligt te rusten sinds 2013, de gist moet door de fles heen, dat is goed voor het rijpingsproces geeft Vittorio aan. Dus we moeten de flessen 180 graden draaien en een nieuwe plek geven in de kelder, na een snelle berekening van Cihan komen we er achter dat er ongeveer 1000 flessen te verleggen zijn, daar zijn we wel even mee bezig.
Als alles een nieuwe plek gekregen heeft gaan we voor een lekkere espresso in de buurt, als we terugkomen zijn ze bezig om de druiven te verwerken die ze die ochtend geplukt hebben, we worden uitgenodigd om een kijkje te nemen bij dit proces, ze zijn witte wijn aan het maken dus het sap word gescheiden van de schil en de pitten en daarna gezeefd om daarna in grote vaten te fermenteren, een indrukwekkend proces om te zien, tijdens dit proces word zorgvuldig de suikers gemeten in het sap.
Rond het middaguur worden we weer uitgenodigd door Vittorio voor een goede lunch, we nemen twee verschillende Pinot Grigio’s mee om te proeven tijdens die lunch, één met toegevoegde sulfieten en een zonder sulfieten, wát een verschil in smaak!! Vittorio legt uit dat sulfieten een medicijn voor de wijn is, hij is langer houdbaar maar komt niet ten goede aan de smaak, ik moet ook eerlijk zeggen dat de Pinot Grigio zonder sulfieten echt een feestje in de mond is, mooie ronde smaken, echt anders dan de versie met sulfieten, ook mooi maar toch anders.
Examen
Woensdag moeten we om 9:00 uur bij de wijnkelder zijn, we krijgen een tour van Vittorio, we bekijken het fermentatie proces van de rode wijn maar ook van de Prosecco, het is indrukwekkend om te zien hoe ze wijn maken en welke stappen erbij komen kijken, de eerste fermentatie en de tweede, het is een uitgebalanceerd proces, elke stap die er genomen word komt ten goede aan de kwaliteit, na de tour krijgen we een soort examen over de afgelopen dagen, a.d.h.v. de antwoorden praten we verder over GIOL en hun filosofie, het is mooi om te horen van Vittorio hoe ze in elkaar zitten bij GIOL, Nature matters, Experience matters and beauty matters, Top Quality while respecting the environment, we zijn natuurlijk allemaal geslaagd voor ons examen, Vittorio stelt voor om te gaan proeven, we beginnen met de verschillen de bubbels, Prosecco Spumante Brut en extra dry, prosecco frizzante en natuurlijk de Rabosso die sinds 2011 in de fles fermenteert, voordat we die openen leert Vittorio mij hoe je de gist prop uit de fles haalt zonder teveel te verliezen van de wijn.
Eerste Italiaan
Wát een ervaring en vakmanschap komt er kijken bij deze wijnmaker. Als we staan te proeven praten we verder over de kwaliteit en bijzondere smaken van deze kwaliteitswijn, na het proeven van de bubbels kijken we op de plank wat we nog niet gehad hebben, een mooie rosé van Merlot bijvoorbeeld, of een wijn van de Bronner druif. We besluiten om de wijn van de Bronner druif mee te nemen naar onze laatste lunch samen, wederom genieten we van de smaak, Vittorio legt uit dat het een nieuw project is van hem de Bronner soort, een van nature resistente druif tegen ziekten. Hij was de eerste Italiaan die hem geplant heeft, en van alle soorten die hij heeft staan (11 stuks) eindigt er maar één in de fles, alles draait hier om kwaliteit, de hele ervaring om een paar dagen mee te mogen lopen met de wijnmaker van GIOL heeft mijn blik op wijn voor altijd veranderd”.
Bekijk hier het hele wijnassortiment van het oudste wijnhuis van Italië, Giol.