Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
16 Jul 2020

Prudencio, Rioja uit de bergen

Door het opwarmen van de aarde lijken veel wijnen uit het noord Spaanse Rioja gebied steeds alcoholischer te worden. Wijnmaker Ruben Saenz berekende dat voor iedere 100 meter hoger dan de rivier (de Ebro) er 1 graad Celsius van de luchttemperatuur afgaat. Hij nam een bijzondere beslissing en plantte wijngaarden aan op 900 meter boven zeespiegel. Het verschil tussen de wijngaarden aan de rivier en die van Bodegas Prudencia bedraagt zo’n 500 meter waarmee de temperatuur 5 graden daalt.

Bijkomend voordeel van wijngaarden hoog in de heuvels is ook de zonexpositie en de sterk verbeterde, natuurlijke afwatering. Enkele van zijn wijngaarden behoren tot de hoogst gelegen in het hele wijngebied. De ‘single vineyard’ ‘Los Linos’ is zelfs de allerhoogste met blauwe druiven.
Deze wijngaard profiteert van veel zonlicht en wind waardoor de druiven droog worden geblazen na regen. De diepe kleur van de druiven wordt verklaard door de grote verschillen tussen dag en nacht. In de middag is het er ruim 35 graden Celsius maar gedurende de nacht daalt de temperatuur scherp. De bossen die de wijngaarden omzomen zijn hiervoor mede verantwoordelijk. In april 2015 werd op 900 meter hoogte een wijngaard aangeplant met witte druiven, viura en malvasia.

De Wijnmaker

Ruben Saenz studeerde oenologie en specialiseerde zich in grondsoorten en samenstelling. Ook heeft hij een universitaire graad in scheikunde. Ruben is een veel gevraagde spreker over wijngaarden op grote hoogte tijdens conferenties. Als consulent wijnmaker adviseert hij grote bedrijven als Gruppo Berberana, maar ook een producent in Rusland (Tsimlyanskie). Zelf is hij buitengewoon trots op zijn ‘Depadre Mountain Vineyard’ (94 punten) opgedragen aan zijn vader en samengesteld uit tempranillo en garnacha druiven. Deze super elegante wijn gist én rijpt in kleine eiken fusten.

Van Bodegas Prudencio voeren wij de volgende biologische wijnen:

Numero Primo Tempranillo | Bestel hem hier...

Een niet vatgerijpte rode Rioja samengesteld uit tempranillo, garnacha en mazuelo druiven. Het is een medium donker, kersenrode wijn. Het door rood fruit gedomineerde aroma brengt ook fijne, kruidige tonen van kruidnagel en vanille. In de mond is het een soepele rode wijn waarin heerlijke frisheid merkbaar is. Dit type wijn past perfect bij rood vlees, stoofschotels, rijst of pasta gerechten. Rijpe en harde kazen. Zelfs vis van de grill is beste vrienden met deze wijn.

Serveer onder kamertemperatuur op of rond 16 graden Celsius. Kan tot circa 3 jaar na de oogst in een koele kelder bewaard worden.