Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
26 Jul 2021

Sherry, een goedkoop wijntje voor oude dames!

 

XECO, NEXT GENERATION SHERRY

 

Het staat te boek als een goedkoop wijntje voor oude dames. Erger nog, in het verleden was er zelfs een landelijke TV campagne waarbij een kind vroeg “mama moet je weer aan de Sherry” zulks was de reputatie, goedkope alcohol. Afgegleden van één van ’s werelds grootste wijnen naar de goot waar goedkope prutteltjeswijn door spoelt.

Sherry heeft -in tegenstelling tot wat menigeen denkt- niets te maken met kersen. Sherry is een taalverbastering door de Britten en verwijst naar de Spaanse naam, Jerez. De officiële herkomstbenaming is nu dan ook ‘Xerez-Jerez-Sherry’. Wat het zo triest maakt is de vaak extreme kwaliteit versus een super haalbare prijs. Je zou verwachten dat juist daardoor Sherry wél een grote groep volgers zou hebben.

Het excellente Haagse restaurant BØG serveert bij een van hun gerechten een klein glas Sherry met overdonderende reacties van de gasten tot gevolg. Vól ongeloof vraagt men of dít echte Sherry is?

Drie Britse dames kregen het Sherry virus te pakken en besloten een merk te lanceren dat de schitterende kwaliteit koppelde aan eigentijdse uitstraling, XECO was geboren. Er zijn -voorlopig- twee stijlen, een ‘Fino de Jerez’ aan de ene kant, en aan de andere een Amontillado van formaat.

Even samen terug in de schoolbanken. Fino Sherry bestaat uit de nobele palominodruif en wordt na de alcoholische gisting versterkt met alcohol. Vandaar dat een fino ook (op een enkel keer na) bééndroog is. Na vele jaren in het vat rijpings systeem (Solera genaamd) en tegen zuurstof beschermd door een laagje drijvende gistcellen (Flor), ontstaat er een wijn met een geur en smaak dat met niets anders ter wereld is te vergelijken. Intens, diep, rijk soms weelderig. Fino’s passen als geen ander bij allerlei borrel snack’s, maar ook schitterend bij Sushi of schotels uit de Chinese keuken en wat dacht u van nieuwe haring? Daar mee is het een ‘match made in heaven’.

Amontillado, eveneens uit de palomino druif, dankt feitelijk haar naam aan het iets noordelijker gelegen wijngebied Montilla Moriles. De mensen uit Jerez namen de werkwijze over van de noorderburen en noemden de wijn dan a montillado, “op de wijze van montilla”. Amontillado is een sherry die véél langer in de solera vaten blijft. Langzaamaan verdwijnt dan het beschermende gistlaagje waardoor de wijn verkleurt en amber bruin wordt onder de invloed van zuurstof. Tegelijk hiermee ontstaat er een geur en smaakontwikkeling die verbijsterend is. Ongekende diepte, finesse, kracht, souplesse. Het is één van de werkelijk grote wijnen ter wereld. Culinair multi inzetbaar bovendien. Sherry is back where it belongs.