Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
11 Jun 2020

Rode wijn bij kaas? Hoe kóm je erbij?

Vouvray en kaas, een hemels huwelijk!

Natuurlijk zijn er tradities waar wij aan moeten geloven maar één ervan mag wat ons betreft meteen overboord. Schitterende kazen en rode wijn is die achterhaalde gedachte, want keer op keer blijkt juist hoe prachtig witte wijnen bij kaas passen.

Nabij de stad Tours, aan de Loire (UNESCO werelderfgoed)ligt het wijngebied van Vouvray. Hier is de nobele chenin blanc druif heer en meester. Er zijn sommige wijndruiven die in allerlei gedaanten tevoorschijn komen, van strak droog en verkwikkend fris, via héél zacht ‘mollig’ naar vol en weelderig, zalvend zoet. Om er maar een paar te noemen, riesling, sauvignon-blanc en sémillon. Maar chenin blanc kan er ook wat van. Dat wordt bewezen in Vouvray waar zo’n 160 wijnboeren ruim 2000 hectaren wijngaard cultiveren. Het is een interessant stukje Frankrijk want het ligt min of meer op de natuurlijke grens van het Atlantische klimaat en de continentale. Men maakt in Vouvray alléén witte wijnen. Onze Domaine d’Orfeuilles is een klasse voorbeeld van superbe wijnbouw.

Vouvray sec

Dit is de droogste wijn uit deze regio. Frisse, slanke wijnen met fijn in de wijn opgenomen fruitzuren. Vouvray sec heeft altijd meer ‘body’ dan bijvoorbeeld Sancerre die uit sauvignon blanc druiven wordt gemaakt. Vouvray past als een handschoen om de hand van gerechten uit de Aziatische keukens. Maar zeer beslist ook bij een voorname tarbot, beurre blanc. Bij kaas is het ook een aanrader. Serveer Vouvray Sec bijvoorbeeld bij jonge geitenkaas zoals Sainte-Maure. Maar ook bij Comté, Saint-Nectaire, Tome des Vosges, Camenbert , pittige Goudse van een maand of 12 oud, en de rijksmakende Brillat–Savarin. Van de Vouvray Sec is er ook een afkomstig van wijngaarden met vuursteen ondergrond, Silex genaamd een zeer fraaie wijn met diepte en klasse.

Vouvray Demi Sec

Demi-Sec Vouvray kan werkelijk delicieus zijn. Domaine d’Orfeuilles maakt er een onder de naam ‘Les Coudraies’ zij wonnen er in Decanter Magazine recent de ‘Platinum Award’ mee, dat zegt voldoende. Het is een droom van een wijn met een fijn en diep aroma, witte peer of een rijp appeltje zijn te ontdekken. In de mond super verfijnd met sappigheid. Het miniscule ‘zoetje’ doet de wijn zo’n goed. Het lijkt wat stijl betreft eerder op een topper uit Duitsland dan op een vergeten Loirewijn. Het charmante lichte zoet past wonderwel bij kaas. Feitelijk is het zelfs onze eerste keuze ! Comté, Fourme d’Ambert, Zwitserse Gruyère, pittige Roblochon, Salers, Saint-Nectaire, Tomme des Pyrenées en Saint Marcelin zijn zomaar wat kazen die optimaal aansluiten op Vouvray Demi Sec.

Vouvray Moelleux

De werkelijke klasse van chenin blanc komt wellicht pas écht in het glas bij de weelderig zoete ‘moelleux’ versie. Hier straalt de zon als goud in het glas. Intens zoet met prachtig, ragfijn zuur. Wijnen ook die nagenoeg het eeuwige leven lijken te hebben. Wijnen van dit kaliber en met deze concentratie passen heel goed bij kazen waar je tegenaan kunt leunen. Wat voorbeelden? Bleu d’Auvergne, Brebis Basque, Gruyère, Vacherin Mont d’Or, Roquefort, Fourme d’Ambert of Brillat-Savarin of stokoude boeren Goudse.

Kortom, organiseert u ooit een wijn en kaasavond? Zet dan Vouvray hoog op het verlanglijstje. Bekijk hier onze selectie Vouvray