Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
21 Mar 2022

Weer niet

Al eerder bezocht ik de Noord Rhône en probeerde te eten bij sterrenchef Michel Chabran in Pont -de-l’lsère. Telkens viste ik achter het net en was het restaurant dicht. Verdraaid nog aan toe, ook ditmaal was het niet raak. Op weg terug uit Montpellier waar de Millésime Bio wijnbeurs weer een daverend succes was wilde ik voor Hubrecht Duijker proefflessen ophalen van Domaine des Hauts-Châssis, min of meer ‘om de hoek’ van het restaurant. Toch maar geboekt want het hotel was wel open en de bistro ook.

Maison Chabran huist aan een zeer drukke doorgaande weg pal tegenover het gemeente-huis van het dorp. De facade oogt ‘cool’ in mooi klei grijs en gebroken wit. Er is een afgesloten parking voor de gasten en de ontvangst is allervriendelijkst. Op de deur een groot bord met ‘deur klemt’ in het Frans. Maar eenmaal binnen is het coole grijs nergens meer te vinden en oogt alles bruin, zelfs een beetje sleets bruin. Keurige kamer overigens, maar toch overal het gevoel dat het er al een flinke tijd zo bijstaat. Er zijn 9 kamers in vier prijsklassen van € 100,- tot € 300,- voor een ruime suite. Het hotel staat als **** geklasseerd.

Van een sterrenrestaurant in dit fantastische wijngebied mag je verwachten dat de wijnkaart er wezen mag, en dat is bij Maison Chabran dan ook het geval, ruim 30 pagina’s wachten de wijnliefhebber. Twintig Champagnes, maar helaas louter grote huizen in tegenstelling tot het aanbod van vandaag waar juist ongekend fraaie Champagnes zijn te vinden van kleinere huizen. Witte Rhônewijnen worden goed vertegenwoordigd met alle belangrijke Appellations, Condrieu, St-Joseph, Hermitage, Crozes-Hermitage, Saint-Peray en Châteauneuf-du-Pape. Veel belangrijke namen, Jean Luc Colombo, Georges Vernay, Beaucastel, Chave, Alain Voge, Paule Jaboulet (mét spelfout) Delas, Alain Graillot. Prijzen alleszins redelijk met veel aanbod van € 45,- tot € 65,- hele grote namen als Voge nét over de 100,- en de grootste van allen in marktconforme prijsklassen, Hermitage van Jean-Louis Chave voor 300,- tot 398,- (vier verschillende jaargangen) Beaucastel eveneens vier jaargangen gemiddeld € 180,-. Bij de rode wijnen noteerde ik zelfs dertien jaargangen Hermitage ‘La Chapelle’ van 2012 (€ 300,-) tot 1961 voor een slordige € 25.000,-

Buiten de Rhône zijn alle belangrijke wijngebieden vertegenwoordigd waarbij opvalt dat er veel oudere jaargangen zijn, soms kan dit voor héle grote verassingen zorgen, wat te denken van de 1980 ‘Le Montrachet’ van Delagrange-Bachelet voor € 303,- aan tafel (!). Of de Grand Cru ‘Schlossberg’ Riesling 2009 van Domaine Weinbach voor € 101,-. Think Big, met een magnum Corton Charlemagne Grand Cru uit 1999 voor slechts € 450,-?

Toch lijkt ook hier de aansluiting met de aanstormende jonge talenten uit de Rhône Vallei grotendeels te worden overgeslagen. Opvallend ook dat alle wijnen van Georges Vernay consequent tweemaal duurder zijn dan gelijke wijnen van andere producenten. De vraag is of dat nog wel redelijk is.

Omdat het ‘Restaurant Gastronomique’ weer dicht was dineerde ik in de lange Bistro ‘Le 45e”, een serre galerij uitkijkend op de tuin. Hier wordt een bescheiden wijnkaart gevoerd. Toch veertien open wijnen wit, rosé, rood en zoet. Tien witte Rhône’s, tien rode Rhône’s en tien wijnen wit & rood uit alle andere hoeken van Frankrijk. Er staat slechts één niet Franse wijn op de kaart, de rode Agos Sillion uit Armenië ( € 9,- per glas, € 50,- per fles)

Het restaurant kent geen cool grijs, maar beige en bruine tinten. Grote plavuizen, muren vol kiezelstenen, blankhouten, gelakte tafels. Beige servet, beige placemat, functionele glazen, zilveren bestek. In het midden van de serre een grote open haard. Geen muziek.

De menukaart is simpel, drie gerechten voor € 35,-, vier gerechten voor € 45,- en vijf gerechten voor € 55,-
Voor mij van het goedkoopste menu, de Pressé de Queue de Boeuf, sauce gribiche, (€ 14,-)
een werkelijk voorbeeldig gerecht op basis van perfecte ingrediënten, ossenstaart, knapperige wortel en zachte prei, erbij de saus ‘gribiche (mayonaise, kappertjes, komkommer, peterselie, dragon en kervel) met wat gesnipperd, hardgekook ei. Zo goed dat ik heb gerecht nogmaals heb besteld. Enige kanttekening was dat de zoutheid van de Pressé perfect was maar dat van de begeleidende salade wat aan de heftige kant.

Hoofdgerecht was Contre Filet de Veau, (€ 22,-) een ongekend mooi gebraden stukje kalf, prachtig rosé en schitterend zacht, op een geconcentreerde saus waarin grove mosterd. Erbij volmaakt gegaarde Pak Choi. Een gerecht om van te smullen. Perfect in alle eenvoud.

Hierna wat kaas, (€ 8,50) St Nectaire, St Marcelin en Beaufort, kleine drupjes concentraat van abrikoos ernaast en wat blaadjes ruccola. Helemaal goed.

De Wijnen;
Wit was er de, inmiddels biologisch gecertificeerde, Crozes Hermitage ‘Mule Blanche’ 2020 van Paul Jaboulet (€ 55,-). Hier is Caroline Frey de wijnmaakster en zij staat dan ook op het etiket vermeld. Dit zijn ook de mensen achter Champagne Billecart Salmon en Château La Lagune in Bordeaux. Mooi glas, iets te koud geserveerd maar daarna opende de wijn zich. Zacht, ingetogen, beschaafd met fijne florale tonen en impressies van wit (steen)fruit. Prima glas.

Daarna een klapper, de Cornas 2018 (biologisch) van Alain Voge. Wowwww, haast zwart van kleur, schitterend, diep geschakeerd bouquet, leer, rood en zwart fruit, bessen, tabak, intens en geconcentreerd. Een superwijn met souplesse maar ook een ‘rechte rug’ vol klassieke tannines. Superbe (€ 105,-) fractie te warm in het glas dus zelf wat terug gekoeld en daarna geniaal goed.

Natuurlijk kón ik het niet laten om de Armeense wijn ook te proeven en dat viel niet tegen. De Agos 2017 uit de aréni noir druif bezat veel kleur, een geconcentreerd aroma rond rood fruit, maar ook wat verbrand stro. In de mond goede vulling maar ook mooi fris zuur. Uitstekend gemaakt. Voor € 9,- per glas een openbaring. Het is een wijn met geur en smaaktonen van pinot noir en grenache.

Een prima ervaring en zeker een later bezoek waard als het gastronomische restaurant open is.
Bistro La 45 ième
Michel Chabran
Avenue du 45ième Parallèle (aan de RN 7) de navigatie raakte het spoor bijster, maar klop ‘mairie’ in en u staat bij het gemeentehuis voor de deur met ertegenover Chabran.
Tel 00 33 475 845 965
Mail; [email protected]