Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
26 Jul 2021

Zalig, zomers rood

Tijdens de warme zomermaanden serveren wij graag ‘koel’ rood. Dat wil zeggen rode wijnen met smaak & klasse, maar niet te geconcentreerd en zeker niet met een overdaad aan alcohol. Dit type wijn wordt bij voorkeur ook licht gekoeld. Mag dus best een kwartier of half uurtje koelkastdeur hebben. Een ijsemmer met tinkelende blokjes ijs werkt natuurlijk ook uitstekend. Ideaal is het als de wijn het glas héél licht laat beslaan.

Lichtere, zomerse rode wijnen moeten natuurlijk smaak technisch ook goed aansluiten met de zomerse keuken. Maaltijd salades, vis van BBQ of grill. Wit vlees, koude vleeswaren en wat dies meer zij. Ik tip graag vijf ideale kandidaten die extreem veel zomers drinkplezier zullen bieden, in prijs oplopend van € 6,95 tot € 14,95. Het hoeft dus allemaal ‘de wereld’ niet te kosten.

Wij gaan van start in Italië waar Terre di Sera vandaan komt. Het is een eigenwijze wijnboer die deze super betaalbare wijn maakt. Volgens hem voegt het niets toe aan het genieten door te vertellen uit welke druif (druiven) de wijn is gemaakt. Ook laat hij niets los over de regio van herkomst. Best ‘grappig’ want wij zijn juist van het kaliber ‘alles willen weten’ maar voor € 6,95 gaan we niet moeilijk doen. Voor dat geld heb je een kersenrode, fris geurende wijn, licht van stijl, sappig en toegankelijk. Serveren rond 15 graden en genieten maar.

Dan samen de Pyreneeën over en halthouden in het gigantische wijngebied La Mancha. Hier verbouwen de eigenaren van Bodegas Tinedo al sinds de oprichting van hun wijngaarden alles biologisch. Er is daar dus nooit ‘gespoten, best uniek. JA! By Tinedo is een sappige, maar vol smakende wijn. 100% tempranillo van héle jonge wijnstokken. Dit fruitbommetje krijgt géén rijping in eiken vaten waardoor al het pure fruit in de wijn zich optimaal presenteert. Opvallend is dat deze wijn het extreem goed doet naast vegetarische gerechten, of zoals Ali ‘B’ het noemt, plantaardig eten. Het was niet voor niets lange tijd de schenkwijn bij de Hagedis, hét leukste vegetarische restaurant van Den Haag, nu Vegan. Voor € 7,95 een delicieus glas. Serveren rond 15 graden.

 

Dan is Oostenrijk aan bod. Daar groeit de zweigelt druif. Omdat deze druif een genetisch component bevat van de nobele pinot noir is het van nature een ‘middelgewicht’. Ook hier zijn alle wijngaarden reeds decennialang biologisch. De wijn heeft echter één handicap, de fles ziet er niét uit. Vandaar ook dat wijnschrijver Harold Hamersma deze wijn de koosnaam gaf “lelijke liter”. Dat gezegd hebbende heeft werkelijk iedere wijnjournalist die ertoe doet vol lof geschreven over deze literfles Zweigelt van mehofer. Sterker nog, het was de huiswijn van De Wereld Draait Door café en mocht uitgebreid als referentie van “heerlijke wijn zonder klatergoud” mee in De keuringsdienst van waarde. Voor € 9,95 koopt u deze foeilelijk
uitgemonsterde, maar verrukkelijke alleskunner. Serveren rond 15 graden.

In het oude Oostenrijk, maar na de 2e wereldoorlog aan Italië toegevoegde gebied ‘Sud Tirol’ huist in het wijndorpje San Michele Appiano, of te wel in het Oostenrijks, St. Michael Eppan, een coöperatie met aan het hoofd de eminente Hans Terzer. Wat deze wijnmaker uit de lokale druiven weet te persen wordt in héél Italië niet geëvenaard. Hij grossiert in de allerhoogste vermeldingen in de wijnwereld. Voor zomers drinkplezier maakt hij de Kalterersee Auslese Classico. Licht van kleur, maar met veel eigen karakter. Prachtig bij vis in rode wijn gestoofd, of met een sterk ‘getomateerde’ saus erbij. Ook geniaal bij pastaschotels of een plateau romige kazen. Voor € 14,95 danst deze schoonheid in het glas. Ook deze wijn
is rond de 15 graden op zijn best.

Wij eindigen in de wijngaarden van een sommelière uit Tokyo. Deze voortvarende dame kocht wat hectaren wijngaard in haar zo geliefde Loire vallei, in de Appellation Touraine. Zij ging gelijk biologisch aan het werk maar kwam er al snel achter dat Tokyo-Pouillé wel érg veel ‘woon-werk verkeer’ opleverde. Uiteindelijk verkocht zijn het domein aan de bovenbuur (op de heuvel) Thierry Delaunay. Hij moest eerst even de wijngaard naar zijn hand zetten, iedere ‘tuinier’ doet het tenslotte anders. Maar nu is er in Nederland voor het eerst te zien, én proeven wat hij ervan heeft weten te maken. Een ‘kraker’ van een rode Gamay de
Touraine. Zelden zag ik zo een prachtige expressie van deze druif. Donker kersenrood, diep, geconcentreerd fruit, rode bessen, een vleugje aardsheid gelijkend op bietjes. Een zachte, volle smaak en soepele tannines. Dit biologische wonderkind heet Domaine de la Brossette en kost € 14,95.