Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
26 Mar 2021

Nico McGough tipt: 5 x voorjaarswijnen - www.boidr.nl

‘Wijnlegende’ Nico McGough van Bosman Wijnkopers dankt zijn unieke collectie aan de import van duurzaam werkende wijnboeren. De ruim 45 jaar wijnervaring van McGough stroomt nu ook via zijn creatieve pen uw kant op.

Wat zijn de wijntrends van het moment? Nico McGough van Bosman Wijnkopers ziet een stijging van de kwaliteit van de wijnen die thuis worden geschonken. “De uitleg was overal gelijk: “We zijn gewend om in de horeca tot 50 euro per fles te bestellen, dus kunnen we privé nu ook het budget verhogen.” En dat hebben wij gemerkt aan de toonbank en online.

 

 

Bosman Wijnkopers staat bekend om zijn biologische wijnen, zoals die van Leclerc Briant in de Champagnestreek.


 

‘Welke wijn bleef razend populair? Rosé!’

Ondenkbaar

Op de korte sneeuwperiode na was het seizoen nou niet bepaald winters te noemen en dat bleek ook in het glas, want welke wijn bleef razend populair? Rosé! En dat was een paar jaar geleden nog ondenkbaar. De eerste prille zonnestralen van dit jaar versterkten dat beeld en wij moesten met gezwinde spoed verse rosés uit de wijnlanden laten komen.


‘Het geijkte ‘Riojaatje van 5,95’ lijkt bij ons in ieder geval definitief tot het verleden te behoren’

Onstuitbaar

Een andere opvallende trend bij Bosman Wijnkopers is de sterke vraag naar kwalitatieve wijnen uit Spanje. Het geijkte ‘Riojaatje van 5,95’ lijkt bij bij ons in ieder geval definitief tot het verleden te behoren en die plaats werd ingenomen door kwaliteitswijnen uit andere Spaanse regio’s, die het drie- of viervoudige kosten. La Mancha bijvoorbeeld, maar nóg indrukwekkender, de eminente wijnen van HABLA uit Extremadura. In alle categorieën is de vraag naar biologische of biodynamische wijn onstuitbaar.

De Kleine Schorre

En dan is er nieuws uit eigen land. Nederlandse wijnen beleefden een topjaar en menige wijnboer is voor 2021 al geheel uitverkocht. “Heb je geen reservering bij ons geplaatst, dan is er ook dit jaar geen wijn,” liet de eigenaar van De Kleine Schorre ons weten. Uiteraard hebben wij wél een grote reservering daar én wij breiden ons Nederlandse aanbod uit, nu ook met rode wijnen van vaderlandse bodem.

 

De wijngaard van Leclerc Briant.

 

 

Vijf tips van Bosman Wijnkopers

Het is nu voorjaar, met voorzichtig stijgende temperaturen, een fris zonnetje, dus lichte gerechten volgend op stevige winterkost. Dit jaargetijde vraagt om soortgelijke lichte, elegante wijnen. Veelal wit, maar prachtige rosé mag dus beslist óók. Vijf tips waarmee je gezien mag worden.

1. Cueva del Chamán Verdejo Blanco 2020 - € 9,95

Uit het warme zuiden van Spanje komt deze zinderend frisse creatie uit 100% verdejo-druiven. Het is eindelijk een verdejo die niet ruikt of smaakt naar grapefruitschil, maar elegant geurt naar voorjaarsbloemetjes. In de mond prachtig droog, brandschoon, verkwikkend en fris. Met afstand de beste verdejo die wij óóit van dit biologisch werkende wijnbedrijf zagen.

 

2. DomPeynac Chardonnay Réserve 2020 - € 9,95

Al bij de eerste slok waan je je op de Côtes de Beaune, Meursault? Of zou het toch Puligny zijn? Niets van dat al. Dit is de meesterlijk goede Languedoc Chardonnay waar de Volkskrant meteen een vette 9 aan uitdeelde. Intens geurend naar rijp geel fruit met duidelijke ondertoon van eikenhout. In de mond vol, romig met heerlijke frisheid en beschaafd zuur, tegelijk ook ‘lekker vet’. Ongekende kwaliteit voor dat geld!

 

3. Iuventus ‘Gemischter Satz’ 2020 - € 11,95

Vlinderlicht is de 2020 Gemischter Satz. Met slechts 10% alcohol een biologische lichtgewicht, een lentebries in het glas. Prachtige verfijning, frisse tonen en geen spoortje hout. Hubrecht Duijker noemt dit type wijn niet voor niets ‘gebottelde berglucht’ en daar zit geen woord Russisch bij. Droog, sappig, ingetogen, elegant.

 

 

4. Pinot Grigio delle Venezie 2020 - liter € 11,95

Uit het meest oostelijk deel van Veneto, dicht bij Venetië, staat het familiedomein Giol. De familie Carraro wordt nu vertegenwoordigd door de intelligente Vittorio, zoon des huizes. Hij is naast een begenadigd wijnmaker ook een hygiënefreak. Dat blijkt ook uit zijn biologische wijnen; spat- en spatzuiver zijn ze. Zacht, toegankelijk, droog en oh zo schoon. Een giller van een prijs bovendien en de open literfles blijft pico bello gedurende een weekje in de koelkast.

 

5. Jas d’Esclans Cru Classé Rosé 2020 - € 18,95

Er zijn nog maar een handjevol wijngaarden in de Provence die het predicaat ‘Cru Classé’ mogen dragen. Jas d’Esclans is er één van. De familie Wulf maakt er ongekend fraaie, biologische Provence Rosé. Voor deze bleek gekleurde schoonheid gebruiken zij vijf verschillende druivenrassen, alle blauw van kleur. Door de schillen slechts héél kort in contact te houden met het druivensap, ontstaat deze heldere, fonkelend roze wijn. Veel beter dan dit gaat het niet worden daar in de zonnige Provence.