Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
12 May 2020

Galil, de ster van het Noorden

Prachtige wijnen uit Israël

In het uiterste noorden van Israël, Upper Galilee, tegen de grens met libanon ligt Kibbutz Yiron. Hoog in de heuvels, tot wel 850 meter boven de zee werden zes wijngaarden aangeplant, min of meer op dezelfde plaatsen als 2000 jaar voor Christus het geval was, zo oud is de wijnbouw in Israël. Het is er warm overdag en koel ’s avonds. Men werkt er duurzaam met groot respect voor de natuur.

Galil, Hebreeuws voor Galilea, is de naam van het wijnbedrijf dat in 2000 werd opgericht in nauwe samenwerking met het gevestigde Golan Heights Winery. Met onder zich de Middellandse zee werden in totaal ....hectaren wijngaard gerealiseerd, allen hoog in de heuvels. Zij luisteren naar fraaie namen als Misgav Am (800 mtr), Manara (730 mtr), Yiftah (420mtr), Ha Ella ( 430 mtr), Malkiya (700 mtr) en Yiron (680 mtr). Upper Galilee is een plateau van circa 1500 vierkante kilometer waarvan 700 in Israël en het restant in Libanon is gelegen.

25% export

Iedere wijngaard heeft een eigen microklimaat en er zijn verschillende grondsoorten die elk een eigen karakter meegeven aan de uiteindelijke wijnen. Vuursteen, kalkgrond, basalt en de donker, rossig bruine ‘Terra Rossa’. Men produceert in totaal zo’n miljoen flessen, waarmee Galil geen kleintje is. Van de jaaropbrengst blijft 75% binnen Israël waar dit bedrijf inmiddels een gedegen reputatie geniet. De resterende 25% gaat de wereld over, primair naar Amerika, maar ook naar Europa en Azië. Waar in het begin de nadruk meer lag op keurige wijnen van gemiddeld niveau is nu de verschuiving richting hoge kwaliteit duidelijk zichtbaar. Er worden daardoor jaarlijks vanaf 2002 dan ook de nodige medailles binnengehaald, de prijzenkast van Galil is meer dan goed gevuld.

Toerisme

Steeds meer mensen zoeken Israël op voor een ‘zonvakantie’ en Galil Winery wil zich dan ook manifesteren als de top toeristen locatie voor duurzame land en tuinbouw in dat deel van het land. Er wordt dagelijks gewerkt aan verbetering van het ecologische gedachtengoed. Al hun electriciteit wordt middels zonnepanelen, zelf opgewekt. Al het water dat in het bedrijf wordt gebruikt wordt eerst gezuiverd, daarna pas geloosd. Galil produceert eigen compost. Ieder schoonmaakmiddel is biologisch afbreekbaar. Jaarlijks analyseert men het verbruik van electriciteit en water om telkens verantwoorde besparingen door te voeren.

Sociaal

Het sociale karakter van de ‘kibbutz’ is ook goed merkbaar in zaken als een programma om lokale kunstenaars een podium te geven, een opvang voor verwaarloosde honden en een samenwerking met een lokale universiteit om jong wijn talent deugdelijk op te leiden. Op het vlak van wijnmaken heeft Galil een superster in huis gehaald, de eerste Master of Wine in Israël, Micha Vaadia.

Druiven en hout

In lijn met andere, internationaal georiënteerde wijnbedrijven werkt Galil ook met een grote verscheidenheid aan wijndruiven, voor de witte wijnen zijn dat viognier, sauvignon-blanc, gewürztraminer en chardonnay. Voor de rode wijnen kiest men voor, barbera, syrah, cabernet-sauvignon, merlot, sangiovese, pinot noir, petit verdot, grenache noir en cabernet-franc. De wijnen die worden uitgebracht onder de titel Galil Mountain rijpen nooit in hout omdat het ‘fruitgedragen’ wijnen moeten blijven. Maar de rode wijnen uit de serie Galil en de nog mooiere ‘flagship’ wijnen ondergaan wél vatrijping. Galil werkt met Franse vatenmakers.

De wijnen

Wit
Galil Mountain White, viognier & sauvignon blanc. Een fris geurende wijn, droog en soepel. Bij salades, rijstgerechten, vis, schelp & schaaldieren.

Galil Sauvingnon Blanc. 100% sauvingon. Droog, vol & crisp van stijl. De ultieme zomerwijn. Maar aan tafel ook met wit vlees, kip, koude vleeswaren, witvis en zalm achtigen.

Galil Viognier. 100% viognier. Ingetogen, beschaafde geur. Vol en zacht in de omnd. Prachtig bij ‘voorname’ vissoorten als tarbot, griet, zeebaars. Maar ook bij een kippetje met romige saus.
Avivim, een deftige assemblage van chardonnay en viognier. Het sap gist in frans eiken vaten en rijpt daarna verder in hout. Rijksmakend, droog, vol, overtuigend. Kom op met die kreeft!

Rosé
Galil Mountain Rosé, uit een spannend druiven trio, sangiovese, pinot noir en grenache maakt Galil deze bijzondere rosé. Een wijn met vulling en smaak. Een ECHT glas wijn. Prachtig bij zalm, maar ook pittige gerechten uit Azië voelen zich hier opperbest bij.

Rood
Galil Mountain Merlot, een klassieke, 100% merlot wijn gerijpt in grote cuves. Niet héél erg geconcentreerd waardoor de wijn best wat koeler (15 graden) in het glas mag. Perfect bij een geroosterd kippetje, niet al te krachtig rood vlees, maar ook zaken van de grill. En pasta met champions natuurlijk.
Galil Mountain Syrah, zacht, fruitig met een vleugje kruidigheid is deze 100% syrah. Best bij allerlei vlees soorten, waaronder ook koude. Beslist ook bij romige kazen van geit of koe.

Galil Mountain cabernet-sauvignon, omdat ook deze wijn niet in eiken fusten rijpt is het een feestje van fruitigheid. Diep geurend, rood fruit, bessen, sap. Een prachtgals bij een entrecôte, maar ook bij pittige rendang uit Indonesië.

Galil ELA, dit is een onconventionele assemblage uit syrah, barbera en petit verdot druiven, een bepaald niet alledaagse combinatie. Het is een volle, zachte, stevige wijn met lengte en finesse. De wijn bij rood vlees, vederwild en rijpe harde kazen.

Galil Alon, een ‘bijna Bordeaux blend, maar dan aangevuld met Syrah. Je zou haast denken aan de ouderwetse ‘Vin Hermitagé’ uit Bordeaux. Deze wijn bestaat uit cabernet-sauvignon, cabernet-franc, petit verdot, en syrah. Een mondvullende. Geconcentreerde rode wijn om bij krachtig smakende vleesgerechten te serveren, ook bij een kaasplateau.

Meron, hier straalt de ster van Galil op zijn best. Een fijne, rijpe wijn op basis van syrah, petit verdot, en cabernet-sauvignon. Rijksmakend, mondvullend, toegangkelijk, 16 maanden vatrijping voegen hier echt klasse toe. Bijvoorbeeld bij lamsschouder waar ook best een abricoosje in mag zitten.

Yiron, cabernet-sauvignon, merlot, petit verdot en syrah vreedzaam bijeen in deze prachtwijn. De 16 maanden houtrijping geven een voorname, rijke uitstraling aan de wijn. Drink deze wijn bij een geroosterde eend of Côte de Boeuf. Natuurlijk ook bij rijpe, harde kazen.