Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
21 Jan 2021

Onze topwijnen van 2020 volgens de Grote Hamersma

 

Met trots presenteren wij u 15 wijnen met de proefnoties van wijnrecensent Harold Hamersma.

 

Château Pauqué | Riesling 'Goldberg' 2017 | 9,5

"Abi Duhr. Klinkt als een oliesjeik uit Koeweit maar is een van de pioniers van de Luxemburgse wijnbouw. Eerst op het domein dat luisterde naar die naam, thans onder Château Pauqué. En daarvan heb je niet een-twee-drie het idee dat het in het Midden-Oosten ligt. Duhr maakt het zich niet makkelijk. Is van het steilewandwerk. Zijn in totaal 4,5 hectare wijngaard, in de buurt van het dorp Schengen, liggen op in een angstige hoek gesitueerd aan de boorden van de Moezel. En die stopt niet met stromen aan de Duits-Luxemburgse grens.

Op zijn Goldberg doet Duhr mooie dingen met riesling. En ik vermoed dat hij er eiken bij gebruikt heeft en het sap zijn malo heeft mogen laten bereiken, de melkzuurgisting. Ik heb al eens een rivaner van hem geproefd en bewonder zijn rijke en toch zo ingetogen, sjieke stijl. Daarover noteerde ik romig sap, met vermoedens van crème anglaise, perentaart met nootjes, gebakken Surinaamse kleine banaantjes, een kokosmakroon en toch ook de frisheid tarte au citro: zuur maar toch ook weer zoet.

Deze riesling is langs diezelfde leest geschoeid. Karamel en Napoleonnetjes. Mango en yuzu. Popcorn en appelflappen. En de top van de Goldberg is nog niet in zicht?" [recensie DGH]

 

Villa des Croix 2019 | 9 | Top 10 witte wijn onder de 10 euro

"Ter geruststelling: er bestaan geen slechte picpouls. Of laat ik het anders zeggen: die ben ik nog niet tegen gekomen. Sterker nog, ook matige waren met een lantaarntje te zoeken. Voorts heb je goede (en die zijn soms gewoon in de supermarkt te koop). En soms zelfs heel goede (maar die staan daar nooit). Wel in de wijnspeciaalzaak. Zoals deze Villa. Beter gevuld door lagering sur lie. Mooie frisheid door zichzelf. Zachte bitters. Fijn blommig en kwiek sappend. Stak met kop en schouders uit boven veel soortgenoten tijdens een De Grote Picpoul Tasting van Decanter." [recensie DGH]

Dominique Cornin 2018 | 9+ | Nummer 3 uit de top 10 beste chardonnay algemeen

"Pouilly-Fuissé, officieus de beste appellation in Mâcon. En Cornin met het jaar beter, het portret van père et fils inmiddels te vinden op the wall of fame van topproducenten uit deze appellation. De ervaring groeit. Het vakmanschap neemt toe. Maar toename van kwaliteit kan ook zeker toegedicht worden aan 2017 zelf. Verrukkelijke oogst voor witte bourgogne. Balans. Fijnheid. En vooral ook mooie zuren. Kracht hand in hand met subtiliteit. Fijn wit en geel fruit, lichte zuren, zacht mondgevoel, een fijne roombeloning, een truffel meldt zich opgepaste afstand." [recensie DGH]

 

Vignoble des 2 Lunes Riesling ‘Genèse’ 2016 | 9+ | Top 10 beste riesling algemeen

"De nieuwe Elzas. Compromisloos. Nergens naar het zoet neigen. Geen gepaai van smaakpapillen. Riesling als een streep. Als een startschot bij de 60 meter sprint. Voor vrouwen. Sixpack (kunnen dames ook hebben) onder kort textiel. Geen finish. Ontketende riesling versnelt om pas na 1500 meter enigszins aan snelheid in te boeten.

Wat een energie. Zelfs tijdens het uitlopen houdt-ie de vaart erin. Debuteerde met de 2013 oogst in de 2016-editie van DGH en heeft nu wat meer spiermassa opgebouwd." [recensie DGH]

 

Mehofer Grüner Veltliner LITER 2019 | 8,5 | Top 10 gruner veltliner onder de 10 euro

"De Lelijke Liter. De importeur is het destijds als een geuzennaam gaan gebruiken. Een uitmonstering waar de goedkoopste deepdiscoutende supermarktformule zich voor zou schamen.

Een lelijke goedkope schroefdop. Maar wat eronder zit is erg lekker. En biologisch. En voordelig. En dan vergeet je al dat visuele leed gewoon. Hatsekidee, de lelijke glasbak in. Misschien gerecycled terugkomen als mooie fles.

Maar nadat wij eerst genoten hebben. Rins, zuiver, fris, sappig, citrus. Aanrader. Ook volgens de Keuringsdienst van Waarde waarin ie mocht schitteren als tegenhanger van alle klatergoud medailleglans." [recensie DGH]

 

Denis Jamain Sauvignon Blanc ‘Les Fossiles’ 2019 | 9 | Top 10 beste wijnen uit de Loire

"Reuilly. Een jaar of tachtig geleden nog gemeden als de pest. De druifluis had er huisgehouden en wijnboeren gingen liever een blokje om in plaats van dat zij nieuwe wijnstokken gingen aanplanten. Maar het was Denis Jamains grootvader die in 1935 wel brood zag in deze kleine appellation ten westen van Bourges. Voorzichtig begonnen op twee hectaren, druifluis verdween, en succes kwam. Gaat al drie generaties zo. Zoon Jamain: lekker bezig. Kleinzoon Denis zet nog een extra tandje bij. Thans wordt het domein gezien als een van de beste van de streek.

Eerder had ik als eerste proeve van bekwaamheid de 2015-oogst ‘Les Fossiles’ in het glas. Kreeg een gouden medaille tijdens de Challenge Millésime Bio. Vanwege een fossiel-droge afdronk (sauvignon blanc uit Reuilly levert de droogste expressie van de druif op), wit fruit knapperend door verschillende lagen, krijtstrak en zuur-zilt. Ondanks die fossiele duiding toch springlevend. De 2018: grapefruit op een bedje van witlof, houvast voor suf gefeeste smaakpapillen, nieuwe energie voor de dorstspier.

Ook de opgravingen in 2019 hebben een vondst opgeleverd. Beendroog, stuivend, strak en verkwikkend. De sommelier van restaurant Arles, bruggenhoofd van de bistronomy-keuken in het Amsterdamse) had zijn chef er Hollandse mosselen, met Hollandaise saus, prei van de barbecue en chimichurri bij laten maken.

Het 1+1=3-effect volgde niet veel later. Eten werd lekkerder door de wijn. De wijn werd lekkerder door het eten. En los van elkaar waren ze ook al zo smakelijk." [recensie DGH]

 

Leclerc Briant Réserve 'Brut' | 9+ | Top 10 beste mousserende wijnen

"Nog een keer proeven hoefde eigenlijk niet meer. Kreeg na de allereerste kennismaking meteen de hoogst mogelijk eer toegedacht. Werd uitgeroepen tot Officiële Huis-champagne van de Familie Hamersma. Daar kan Proefschrift, die ’m daarna tot ‘Beste Champagne in de categorie tussen 30 en 40 euro’ verklaarde, niet tegenop.

Helaas is dat laatste niet meer van toepassing: een groeiende populariteit gaat gepaard met een stijgende prijs. Enfin, toch een reden om de aangeboden proeffles aan de tand te voelen: net de verse dégorgement (oktober 2020) geproefd van louter fruit uit 2016, een jaar dat de boeken in is gegaan met als aantekeningen 'puur fruit' en 'elegantie'.

Maar voor we gaan proeven (dat wordt naar binnen toe uitspugen) even nog over Leclerc Briant: piepkleine producent in Épernay. Tot 2010 onder de meer dan bezielende leiding van Pascal Leclerc. Maar het noodlot sloeg toe. Leclerc kwam te overlijden. En waar dan in wijnsprookjes vervolgens de kinderen de boel oppakken en verder perfectioneren, ging die vlieger deze reis niet op. Twee grote champagnehuizen, Lanson en Roederer, gingen er met de buit vandoor, waarbij laatstgenoemde vooral interesse had in de 12 hectare biodynamische wijngaarden van Leclerc, al ‘schoon’ sinds 1947.

Vervolgens werd een aparte deal gesloten met een Amerikaanse investeringsmaatschappij die direct het complete team dat voor Leclerc werkte weer aannam. Inmiddels uitgegroeid tot een van de toonaangevende biodynamische producenten. Met hier hun ‘eenvoudige’ versie. Afgewogen droog en zodoende nimmer schraal. Verfijnde mousse zonder te romig te worden. Viriel wit fruit. Louterend en verheffend. Halleluja!" [recensie DGH]

 

Jas d'Esclans Cru Classé 2019 | 9 | Top 10 beste rose wijnen

"De jas kan uit en de Jas kan open. Terras op. Zon in. Erg goede Provence rosé. Mevrouw Hamersma had toevallig - nou ja, toevallig - net een tomatentaart gemaakt uit het kookboek Provence. Niet geheel verrassend: heel goede combinatie.

Het zoet van de tomaten, het knapperige van het bladerdeeg, het hartige van de tapenade, het kruidige van de herbes...het gaat allemaal zo goed samen met het zoete, het kruidige en het knapperige van deze rosé. Nu nog wat tuimelend jeugdfruit in de vorm van onstuimige abrikoos en perzik maar die komen nog wel tot rust." [recensie DGH]

Château Grand Launay Pour Amélie 'Vin sans sulfites ajoutés' 2019 | 8,5 | Top 10 beste merlot algemeen

"Van natuurvrienden: druk doende om de ecologische voetafdruk beperkt te houden tot die van een slof. Hebben daar alle reden toe, zie ik op een foto. Wijnmaker-eigenaar Pierre-Henri Cosyns staat er behalve met zijn vrouw ook met hun twee zoontjes op. En die moeten later ook verder. En dan niet in een wereld die onleefbaar is geworden. Voldoende stichtelijke woorden en laten we straks nog wat aan Greenpeace storten – bovenal zijn meneer en mevrouw Cosyns wijnliefhebbers.

Sinds 2007 in de weer op een domein dat al bestaat sinds 1841 en een grote reputatie kende (‘kon het opnemen tegen de crus bourgeois’) in een gebiedje dat daar niet op kon bogen. Maar de juiste kijk en inspanningen doen veel. ‘Kloeke, oprechte boeren-Bourg. Donker fruit, laurier, welsap en kordate tannines. Is een nieuwe wijn van de importeur. Gaan we volgen,’ beloofde ik toen ik eens de 2014 beoordeelde.

Inmiddels zijn we al weer oogstjaren verder. Grand Launay thans rijp, gewillig en meegaand. Zoet rijp fruit. Pruimen in goeden doen. Het zoet van kersen, het rijpe van bramen en cassis, milde laurier, fijn gewreven tannines. Niks meer aan toe te voegen. Cosyns zelf ook niet: zwavellos (sans sulfites ajoutés) tot ons gekomen. En die Amélie? Het zal toch wel zijn vrouw zijn? Ik kan me niet voorstellen dat je je scharrel die je hebt opgedaan tijdens een natuurwijnencongres op het etiket vermeldt." [recensie DGH]

 

Tenuta Giol Merlot 'Senza Solfiti' 2018 | 8,5 | Top 10 beste merlot algemeen

"Er is ook een pinot grigio van Giol die tekent voor minder CO2-uitstoot. En verantwoord gebruik van water. En biologisch geproduceerd en minder belastend voor het milieu. Lichtgewicht fles bovendien. En dan ook nog eens sulfietvrij tot ons gekomen. Klinkt als slappe hap maar is het bepaald niet. Klinkvaste merlot. Diep, donker en kordaat. Koele pruimen, flink in de laurier hangend en stevige tannines. Van alles zonder maar niet zonder smaak." [recensie DGH]

 

Altosur Cabernet Sauvignon 2018 | 9- | Top 10 beste cabernet sauvignon algemeen

"Cabernet met mooie donkere partijen. Zwarte bessen. Bramen. Laurier. Kordate koelte. Niet al te veel opgepoetste tannines en bepaald geen zoete crowdpleaser waar de veelvuldig de door de wijnindustrie gebruikte Arabische gom 'voor het zachte mondgevoel' aan is toegevoegd. Dropjes halen we bij de drogist. Of veel erger: bij de benzinepomp." [recensie DGH]

Finca Sophenia Estate Reserve 2018 | 9- | Top 10 beste cabernet sauvignon algemeen

"Kosten noch moeite noch klimijzers. Wijngaarden op 1200 meter. Zelfs voor de wijnmakers ter plaatse is dat bovengemiddeld. Gelukkig de wijn ook. Hand geplukt. Alle percelen apart gevinificeerd. Gebruik van wijngaard-, druif- en kelder eigen gisten. Een veelzijdige, on-nieuwe wereldachtige cabernet sauvignon tot gevolg. Bittere kersen, niet te rijpe zwarte bessen, bramen uit het donkere beestenbos, drop vanachter een verduisteringsgordijn, schaduwlaurier en tannines met een Andes-verleden. Wie zoet zoekt, moet elders zijn." [recensie DGH]

 

Château du Cèdre Le Cèdre 2015 | 9+ | Nummer 1 beste malbec algemeen

"Benchmark Cahors. Stokken van een halve eeuw. Geen halve maatregelen. Diepzinnige kleurgebruik. Roden en paarsen. Rustiek roest. Zodoende verfijnd en levendig voor de verandering. Bramen, pruim, laurier, de geur van espresso. Donker en toch nergens depressief. Het bitter duidelijk aanwezig, maar in een aangename vorm. Brandstof voor confit de canard, cassoulet, stoofschotel en truffel. Wijn die aan wild en bosgrond doet denken, de echo van de truffelsmaak." [recensie DGH]

 

Château du Cèdre Marcel Malbec 2018 | 8+ | Top 10 beste malbec onder de 10 euro

"Instapwijn van een toonaangevend domein dat weet hoe het rood uit Cahors hoort te smaken. Naar aardsheid en spierballengerol. Met veel donker fruit, bramen, pruimen, zwarte olijven, een spoortje likeur en zachte zuren. Het schoolvoorbeeld van een ‘schitterend monster’, zoals een malbec in goeden doen ook wel liefkozend wordt genoemd.

Wie bang is voor monsters, maakt eerst even kennis met Marcel. Vriendelijke neef. Mag geen Cahors heten maar zit daar niet mee. Flierefluit vriendelijk over zacht, rijp, soepel en rood en zwart fruit." [recensie DGH]

 

Domaine Chasselay Beaujolais is not Dead 2018 | 9- | Top 10 beste wijnen uit beaujolais

"Nog maar net aan tien jaar geleden dat vele boeren in de Beaujolais meenden dat ze hun beaujolaisje wel hadden geleerd: niemand leek nog geïnteresseerd in het rood van de gamay. Langzaam begint de regio onder de Bourgogne zich aan het verdomhoekje te ontworstelen. Jarenlang gebivakkeerd in de hoek waar de klappen vielen. Een combinatie van gutsende stortregens en een opdrogende vraag. Aan hun lot overgelaten wijngaarden. Miljoenen onverkochte liters. En dan heb ik het niet louter over die vermaledijde Beaujolais Primeur.

Door de vaak - overigens terechte - negatieve bejegening raakte ook het ‘echte rood’ besmet. Zelfs als deze afkomstig was uit de hogere kwaliteitsregio’s van de streek. Ooit goed in het gehoor liggende namen als Fleurie, St. Amour, Brouilly en Juliénas klonken plots als vloeken in de kerk. Argwaan gevoed door inferieure primeur. Zuinige mondjes door snibbige zuren. Het geloof dat de gamaydruif kwaliteitswijn kon voortbrengen was weg. Maar het kentert. Onze hang naar koel rood zorgt voor weer wat kleur op de wangen van de bojo’s.

Zo ook de belangstelling voor het biologisch-dynamische. En de financiële en professionele impulsen van grote en veelbelovende namen uit Bourgogne die in hun zuiderbuur een kansrijke ‘overnamekandidaat’ zien. Gevestigde namen als Jadot, Louis Boillot, Lafarge en Thibault Ligier-Belair hebben er wijngaarden gekocht. En als tegenwicht zijn er ook nieuwe, ambitieuze producenten opgestaan. Balagny, Sunnier en Rottiers meldden zich er voor actieve dienst.

Onlangs deed ik weer een mooie vondst van een domein dat ik nog niet kende: Domaine Chasselay. Daar spreken ze ook Engels zo te zien. En de taal van de liefhebber bovendien. Wild, bossige, druistige, onstuimige, levendige, ongedurige bojo. Heeft alles in zich om een publiekstrekker te worden in al die wijnbars die als paddenstoelen uit de grond schieten en het natuurwoord uitdragen." [recensie DGH]