Cart
0 items
No products found...
Wishlist
items
You need to be logged in to use this feature...
Login
Log in if you have an account
Register
By creating an account with our store, you will be able to move through the checkout process faster, store multiple addresses, view and track your orders in your account, and more.
18 Oct 2021

Pierre-Henry Cosyns, de positieve ‘eeuwige pechvogel’

Wijnbouwer en techneut Pierre-Henry Cosyns zit het niet altijd mee. In 2018 stond zijn wijngaard er perfect bij op vrijdag. Men zou op maandag gaan oogsten maar daar stak moeder natuur een stokje voor. Een anderhalve kilometer brede hagelbaan verpulverde tijdens het weekend in 15 minuten een jaar hard werken, wég oogst.

Omdat hij als mens goed in elkaar zit en er nooit voor terugdeinst om de vele buren om hem heen met raad en daad bij te staan kwam er een bijzondere actie op gang. De buren die hij altijd bijstaat draaiden het nu om en iedereen stopte hem wat fruit toe zodat hij tóch wijn kon maken. De punten scorende heerlijkheid ‘Lion Noir’ 2018 was daarvan het bewijs.

Maar ook in 2019 ontsprong hij de dans niet en zag dat niet alleen de beschadigde wijnstokken na de hagel éérst moesten herstellen, maar dat ook in andere wijngaard percelen het niet allemaal vlekkeloos verliep. Eind van het verhaal? Zijn oogst 2019 was uitstekend, maar zéér klein. En dat gegeven achtervolgt hem nu want de Franse overheid compenseert wijnbouwers als zij meer dan 50% oogstschade hebben ten opzichte van het jaar ervoor. Maar omdat Pierre-Henry nagenoeg niets had geoogst vist hij wat Covid compensatie betreft achter het net. Het zal je pech maar wezen.

Desondanks trof ik een positieve wijnboer aan bij mijn bezoek. Het Château werd vroeger door paps bewoond en die liet een inpandig zwembad aanleggen. Na zijn plotselinge overlijden nam Pierre-Henry het roer over maar zwemmen was er niet bij. Omdat zijn echtgenote Amélie een succesvol architecte is werd al snel een nieuwe bestemming gevonden voor de zwembadruimte. Nu is er zijn ontvangstzaal gevestigd.

Pierre-Henry vertelde dat 2020 voor hem fantastisch was geweest met een fraaie opbrengst per hectare van ruim 50 hectoliter en dat het kwalitatief klonk als een klok. Des te interessanter omdat hij al jaren tracht te bewijzen dat biologische en biodynamische productie ‘volume’ niet uitsluit. Waar hij in 2018 & 19 de criticasters gelijk moest geven, haalde hij dat in 2020 ruimschoots in met die pracht opbrengst.

Ook schuwt hij moderne werkwijzen niet, zo oogst hij 90% machinaal. Vervolgens gaan de druiven over een transportband waar optische selectie plaatsvindt, alléén het mooiste fruit gaat door. Als ‘techneut’ wil hij precies weten hoe de druiven om zullen gaan met verschillende gistsoorten. Industriële cultuurgist, het gist van eigen wijngaard etc etc. Daartoe gaat hij twee weken vóór de feitelijke oogst al aan de slag en experimenteert hij met verschillende gisten om het resultaat direct mee te nemen in de echte oogst. In 2020 was het dus 100% ‘eigen’ gist die de fermentatie mogelijk maakte.

In deze interessante zoektocht weet hij zich gesteund door een jonge oenoloog, Thomas Duclos uit St. Emilion. Hij was ooit de rechterhand van de befaamde wijn maak consulent Gilles Pauqet. Toen deze met pensioen ging nam Thomas zijn werk over.

Tijdens de alcoholische gisting wordt tweemaal per 24 uur jonge, gistende wijn over de schillen heen gepompt gedurende een uur, dit is klassieke ‘rémontage’ techniek. Is de gisting eenmaal gereed dan laat hij de temperatuur in de tank dalen van 37 naar 28 graden Celsius. Gedurende drie weken blijft de schillenmassa (Châpeau genaamd) bij de jonge wijn en volgt Pierre-Henry de ontwikkeling proefondervindelijk twee maal daags. Om de bovendrijvende schillenmassa nat te houden pompt hij gedurende een à twee minuten wat wijn van onder uit de tank over de schillen heen, en dekt het daarna af met een ‘deken’ van CO2 gas. Een moderne kijk op zaken dat ervoor zorgt dat zijn wijnen nooit een overdaad aan concentratie krijgen.

De klassieke ‘’délestage’ waarbij men de complete tank leegpompt om het sap vervolgens over de schillen heen te pompen levert grove, harde wijnen op volgens Cosyns en wordt dus op Chateau Grand Launay dus niet (meer) toegepast.

Gelet op de koude periode waar ook wij in Nederland last van hadden in april 2021 verwacht hij een oogst schade in 2021 van 10 tot 20% voor zijn kiezen te krijgen, maar positief is hij, en dat blijft zo.

 

Op dit moment zijn er nog wat wijnen leverbaar uit 2018 en 2019, kijk hier voor alle details

 

De wijnen van 2020 - binnenkort verkrijgbaar in de winkel en via de webshop

Wit
Chateau Grand-Launay sauvignon gris 2020
Fonkelend helderwit met een geelgroene zweem. Stuivend, sappig een brandschoon van geur. In overdaad aanwezig impressies van rijp en sappig steenfruit, met name witte perzik, maar ook peer en citroen. Schitterend, schoon, ook in de mond. Een ‘gevaarlijk’ lekkere wijn.

Hij heeft 1 hectare van deze druif die tot de sauvignon familie behoort, maar in volledige rijpheid een wat rossig gekleurde schil krijgt. Dit is vergelijkbaar met pinot gris en roter veltliner die dat ook hebben. Het effect in de wijn is een herkenbaar sauvignon karakter maar met een laagje extra. Delicieus is de beste omschrijving!

Met ingang van deze oogst ook Demeter gecertificeerd.

Rood
Château Grand-Launay 2020.
Deze wijn krijgt zes maanden vatrijping in twee jaar oude vaten van Frans eikenhout.
Mooie, kersenrode kleur gevolgd door een ferm aroma barstensvol impressies van rijp rood fruit. Lekker ‘stoer’, vol en zeer smaakrijk. Fraaie klassieke droge tannines in de lange afdronk met ‘grip’ en lengte. Een prima resultaat. Bewaarpotentieel circa vijf jaar na de oogst. Goed drinkbaar al vanaf 2022. Demeter gecertificeerd.

Château Grand-Launay ‘Pour Amélie’ 2020
Opgedragen aan echtgenote Amélie omdat zij een sulfiet intolerantie heeft. Deze wijn is dus geheel gemaakt zonder toegevoegd sulfiet. Vanuit een technisch standpunt bekeken valt het niet mee om biodynamische wijn te maken zonder sulfiet. Om te beginnen moet de wijn (nagenoeg) zuurstof vrij zijn. Om dat te bereiken pompt onze techneut stikstof in de wijn door middel van aquarium blokjes die onderin de kuipen worden gelegd en miljoenen stikstof belletjes door de wijn verspreiden. Kennelijk verdrijft het ene gas de andere.

Een diep donkerrode wijn met een overrompelend aroma volgepakt met indrukken van rijp rood fruit, aardbei maar ook kleine bessen. Prachtige vulling in de mond, harmonieus en wat mij betreft perfect, wát een verrukkelijke wijn met diepte, vulling en stijl! Demeter gecertificeerd.

Geïnteresseerd? Neem contact op en we informeren u graag wanneer de beschreven wijnen leverbaar zijn.